Siedem genialnych patentów na zdrową i chrupiącą panierkę

Pyszna, chrupiąca panierka potrafi podkręcić smak przygotowywanych potraw, np. mięs, ryb, warzyw czy krokietów. Jednak tradycyjna panierka z bułki tartej chłonie bardzo dużo tłuszczu i jest bardzo kaloryczna. Potrawy z jej dodatkiem mogą więc przyczyniać się do nadwagi, cukrzycy czy chorób serca. Warto więc wypróbować sposoby na alternatywne wersje panierki, które będą nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Doskonale nadają się do tego m.in. płatki owsiane lub kukurydziane, siemię lniane, migdały czy sezam. Z czego jeszcze można przygotować chrupiącą i dietetyczną panierkę? Poniżej przedstawiamy najlepsze pomysły.

Pomysły na chrupiącą panierkę
Pomysły na chrupiącą panierkę©123RF/PICSEL
Na jakim tłuszczu możemy smażyć?Interia.tv

Panierka z płatków owsianych

Panierka z płatków owsianych
©123RF/PICSEL

Zdrowszą alternatywą dla panierki z bułki tartej będą płatki owsiane. Są pełne białka, błonnika, witamin z grupy B, wapnia, cynku i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Mogą więc korzystnie wpływać na pracę jelit i przemianę materii. Dodatkowo panierka przygotowana z płatków owsianych nie wchłania tyle tłuszczu, co bułka tarta i nie przypala się. Przed panierowaniem wystarczy rozdrobnić płatki owsiane w blenderze, aby uzyskać sypką konsystencję. Mięso lub rybę należy obtoczyć w mące i jajku, a następnie w płatkach owsianych.

Panierka z siemienia lnianego

Do zrobienia panierki świetnie nadaje się również siemię lniane. Można zarówno wykorzystać je w całości, jak i utrzeć w moździerzu. Nasiona lnu mają bardzo bogaty skład odżywczy – zawierają m.in. dużo błonnika, białka, cynku i żelaza. Korzystnie wpływają na układ pokarmowy i mogą złagodzić różne dolegliwości trawienne, np. wzdęcia, zaparcia, nadkwasotę czy nieżyt żołądka. W dodatku siemię lniane obfituje w zdrowe kwasy tłuszczowe, więc potrawy z taką panierką można smażyć praktycznie bez tłuszczu. Pierś z kurczaka lub schabowego wystarczy obtoczyć w jajku, a następnie w siemieniu lnianym.

Panierka z sezamu

Panierka z sezamu
©123RF/PICSEL

Ziarna sezamu są bogate w magnez, wapń, fosfor, witaminy z grupy B i białko. To również dobre źródło przeciwutleniaczy i zdrowych tłuszczów. Dzięki temu korzystnie wpływają na odporność i pracę układu sercowo-naczyniowego. Obniżają też ciśnienie krwi i poziom "złego" cholesterolu we krwi. Panierka z sezamu sprawdzi się w przypadku mięs i ryb, którym nada słodkawy smak i orzechowy aromat. Sezam można uprażyć i utrzeć w moździerzu.

Panierka z orzechów

Dobrym pomysłem na panierkę są też mielone orzechy, np. włoskie, laskowe czy pistacjowe. To bogate źródło witamin, minerałów, białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Taka panierka sprawi, że dania będą ciekawsze i bardziej wyraziste w smaku. Orzechy należy rozdrobnić lub zmielić w blenderze. Mięso obtaczamy w roztrzepanym jajku, a następnie obsypujemy orzechami.

Panierka z płatków kukurydzianych

Jedną z najsmaczniejszych i najpopularniejszych panierek jest ta sporządzona z płatków kukurydzianych. Są chrupkie i słodkawe, przez co idealnie komponują się z mięsem czy filetami rybnymi. Doskonale nadają się też do panierowania nuggetsów. Zaletą płatków kukurydzianych jest to, że nie posiadają glutenu, więc taką panierką mogą przygotować osoby chorujące na celiakię. Należy jednak też pamiętać, że płatki kukurydziane mają wysoki indeks glikemiczny i szybko podnoszą poziom cukru.

Panierka z migdałów

Panierka z migdałów
©123RF/PICSEL

Zdrową i chrupiącą panierkę można również zrobić z migdałów. Są one skarbnicą witamin z grupy B, witaminy E, magnezu, wapnia i potasu. To także cenne źródło białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Panierka z migdałów podkreśli smak mięsa z kurczaka lub indyka, schabowego czy też ryb. Wystarczy doprawić mięso przyprawami, obtoczyć je w mące i jajku, a następnie obsypać płatkami migdałowymi.

Panierka z kaszy jaglanej

Zdrową alternatywą tradycyjnej panierki jest też kasza jaglana. Rewelacyjnie nadaje się do mięs, kotletów mielonych i pasztetów. Jest kleista i nie za twarda, a do tego neutralna w smaku. Świetnie więc połączy składniki i sprawi, że danie będzie miękkie i soczyste. Kasza jaglana to jedna z najzdrowszych kasz, zawiera dużo białka, przeciwutleniaczy i witamin z grupy B. Korzystnie wpływa na pracę serca oraz kondycję skóry, włosów i paznokci. Aby zrobić z niej panierkę, należy ją zmielić (w blenderze lub młynku do kawy) i mieszać z ulubionymi przyprawami czy ziołami (np. pieprzem, solą, natką pietruszki czy startym serem). Mięso obtaczamy w jajku, a następnie w panierce z kaszy.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas