Siemianka

Jeśli dobrze przemyślimy nasze dzienne menu, w zasadzie w każdy posiłek jesteśmy w stanie wkomponować superżywność. Na dobry początek dnia – siemię lniane. W niewielkich nasionach lnu zamknięte jest całe bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym kwasów ALA obniżających cholesterol, lignanów usprawniających pracę jelit, mających działanie przeciwnowotworowe, wspomagających pracę serca. Zmielone ziarna lnu możemy dodawać do jogurtów, koktajli albo zrobić na ich bazie zdrową siemiankę na śniadanie. Przygotujemy ją w mgnieniu oka z przepisem z kolekcji „Śniadania z niskim indeksem glikemicznym”, dostępnej na Cookidoo® – platformie z przepisami na Thermomix®.

zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjnemateriały prasowe

Sposób przygotowania w urządzeniu Thermomix®

1. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać orzechy, rozdrobnić 2 s/obr. 6. Orzechy przesypać do osobnego naczynia, odstawić.2. Do naczynia miksującego wsypać siemię, rozdrobnić 5 s/obr. 8. Dodać otręby owsiane, wiórki kokosowe, mleko kokosowe i wodę, gotować 8 min/100°C/obr. 2.3. Siemiankę rozlać do dwóch miseczek, oprószyć cynamonem, udekorować malinami, jeżynami, wiórkami kokosowymi i rozdrobnionymi wcześniej orzechami.4. Siemiankę podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

Jeśli nie masz urządzenia Thermomix®
1. Orzechy rozgnieść i przenieść do innego naczynia. 2. Siemię lniane zmielić i przesypać do garnka. Dodać otręby owsiane, wiórki kokosowe, mleko kokosowe i wodę, gotować przez ok 10. mint.3. Siemiankę rozlać do dwóch miseczek, oprószyć cynamonem, udekorować malinami, jeżynami, wiórkami kokosowymi i rozdrobnionymi wcześniej orzechami.4. Siemiankę podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas