Skrzydełka z kurczaka i dramstiki
Grillowane części z kurczaka.

Składniki dla 4 osób:
- 1 paczka (680 g; 11 sztuk) skrzydełek z kurczaka, - 4 dramstiki (po ok. 100 g), - 2-3 ząbki czosnku, - 400 ml keczupu, - 2 łyżki sosu sojowego, - 1 łyżka sosu Worcester, - 2 łyżki octu winnego, - sól, - pieprz, - suszone chili, - 1 puszka (425 ml) kukurydzy, - 1 puszka (425 ml) fasolki Kidney, - 1 cebula, - 1 główka sałaty, - 6 łyżek octu cytrynowego, - 4 łyżki oleju, - 1 łyżeczki cukru, - cytryna und pietruszka do dekoracji, - folia aluminiowa
Przygotowanie:
skrzydełka i dramstiki umyć i osuszyć. Do sosu obrać czosnek i przecisnąć przez praskę. Wymieszać z ketchupem, sosami sojowym i Worcester oraz octem winnym. Doprawić solą, pieprzem i suszonym chili. Przygotowaną masą natrzeć części kurczaka, odstawić w chłodne miejsce na co najmniej pół godziny. W tym czasie osączyć kukurydzę i fasolkę do sałatki. Cebulę obrać, przekroić na pół, pokroić w paseczki. Sałatę umyć i strząsnąć, listki potargać na mniejsze kawałki. Do sosu Vinaigrette rozmieszać ocet cytrynowy z 2 łyżkami wody. Dodać olej. Przyprawić solą, pieprzem i cukrem. Kukurydzę, fasolkę, cebulę i sałatę wymieszać i polać sosem Vinaigrette, odstawić. Przed podaniem jeszcze raz doprawić. Części z kurczaka kłaść na folię aluminiową na gorącym grillu. Dramstiki piec obracając przez 18 minut, skrzydełka około 10 minut. Podawać udekorowane cytryną i pietruszką. Czas przygotowania 60 minut Jedna porcja zawiera 3360 kJ/803 kcal
Znasz lepszy przepis? Przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!