Skrzydełka z kurczaka i dramstiki

Grillowane części z kurczaka.

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL

- 1 paczka (680 g; 11 sztuk) skrzydełek z kurczaka,
- 4 dramstiki (po ok. 100 g),
- 2-3 ząbki czosnku,
- 400 ml keczupu,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 1 łyżka sosu Worcester,
- 2 łyżki octu winnego,
- sól,
- pieprz,
- suszone chili,
- 1 puszka (425 ml) kukurydzy,
- 1 puszka (425 ml) fasolki Kidney,
- 1 cebula,
- 1 główka sałaty,
- 6 łyżek octu cytrynowego,
- 4 łyżki oleju,
- 1 łyżeczki cukru,
- cytryna und pietruszka do dekoracji,
- folia aluminiowa

Przygotowanie:

skrzydełka i dramstiki umyć i osuszyć. Do sosu obrać czosnek i przecisnąć przez praskę. Wymieszać z ketchupem, sosami sojowym i Worcester oraz octem winnym. Doprawić solą, pieprzem i suszonym chili. Przygotowaną masą natrzeć części kurczaka, odstawić w chłodne miejsce na co najmniej pół godziny. W tym czasie osączyć kukurydzę i fasolkę do sałatki. Cebulę obrać, przekroić na pół, pokroić w paseczki. Sałatę umyć i strząsnąć, listki potargać na mniejsze kawałki. Do sosu Vinaigrette rozmieszać ocet cytrynowy z 2 łyżkami wody. Dodać olej. Przyprawić solą, pieprzem i cukrem. Kukurydzę, fasolkę, cebulę i sałatę wymieszać i polać sosem Vinaigrette, odstawić. Przed podaniem jeszcze raz doprawić. Części z kurczaka kłaść na folię aluminiową na gorącym grillu. Dramstiki piec obracając przez 18 minut, skrzydełka około 10 minut. Podawać udekorowane cytryną i pietruszką.
Czas przygotowania 60 minut
Jedna porcja zawiera 3360 kJ/803 kcal

Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas