Śląska wodzionka
Aktualizacja
Tradycyjna, minimalistyczna zupa ze Śląska. Można ją przyrządzić nawet wtedy, gdy lodówka świeci pustkami. Z uwagi na dodatek czosnku i pikanterię jest też polecana przy przeziębieniach.
Śląska wodzionka - przepis
- 2-3 kromki czerstwego chleba
- 2 ząbki czosnku
- 1 szklanka wrzątku
- 1 łyżeczka smalcu (można zastąpić masłem)
- sól, pieprz
- zielenina do posypania
Śląska wodzionka - przygotowanie
- Zagotowujemy wodę, doprowadzamy do wrzenia.
- Odstawiamy, by nieco przestygła.
- Czerstwy chleb kruszymy, umieszczamy w miseczce (lub na talerzu), dodajemy ząbki czosnku, rozdrobnione lub przeciśnięte przez praskę, łyżeczkę tłuszczu, składniki zalewamy gorącą wodą, doprawiamy całość solą i pieprzem, mieszamy.
- Posypujemy zieleniną.