Śląska wodzionka

Aktualizacja

Tradycyjna, minimalistyczna zupa ze Śląska. Można ją przyrządzić nawet wtedy, gdy lodówka świeci pustkami. Z uwagi na dodatek czosnku i pikanterię jest też polecana przy przeziębieniach.

Wspaniale rozgrzewa!
Wspaniale rozgrzewa!123RF/PICSEL

Śląska wodzionka - przepis

  • 2-3 kromki czerstwego chleba
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka wrzątku
  • 1 łyżeczka smalcu (można zastąpić masłem)
  • sól, pieprz
  • zielenina do posypania

Śląska wodzionka - przygotowanie

  1. Zagotowujemy wodę, doprowadzamy do wrzenia. 
  2. Odstawiamy, by nieco przestygła.
  3. Czerstwy chleb kruszymy, umieszczamy w miseczce (lub na talerzu), dodajemy ząbki czosnku, rozdrobnione lub przeciśnięte przez praskę, łyżeczkę tłuszczu, składniki zalewamy gorącą wodą, doprawiamy całość solą i pieprzem, mieszamy. 
  4. Posypujemy zieleniną.
„Ewa gotuje” SerwatczankaPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas