Reklama

Reklama

Śląska wodzionka

Tradycyjna, minimalistyczna zupa ze Śląska. Można ją przyrządzić nawet wtedy, gdy lodówka świeci pustkami. Z uwagi na dodatek czosnku i pikanterię jest też polecana przy przeziębieniach.

Czas przyrządzenia: 10 min.
Składniki dla: 1

Składniki

  • 2-3 kromki czerstwego chleba
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka wrzątku
  • 1 łyżeczka smalcu (można zastąpić masłem)
  • sól, pieprz
  • zielenina do posypania

1. Zagotowujemy wodę, doprowadzamy do wrzenia. Odstawiamy, by nieco przestygła.

2. Czerstwy chleb kruszymy, umieszczamy w miseczce (lub na talerzu), dodajemy ząbki czosnku, rozdrobnione lub przeciśnięte przez praskę, łyżeczkę tłuszczu, składniki zalewamy gorącą wodą, doprawiamy całość solą i pieprzem, mieszamy. Posypujemy zieleniną.

Reklama


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje