Śledź pieczony
Od wieków króluje na polskich stołach.
Warto częściej włączać śledzia do naszego menu 123RF/PICSEL
Składniki:
- 8 tuszek śledzia
- pęczek zielonych szparagów
- 2 cytryny
- pieprz cytrynowy
- płatki chilli
- świeży tymianek
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
1. Szparagi umyj, usuń twarde końce. Cytryny sparz wrzątkiem, jedną pokrój w plastry. Papier do pieczenia podziel na osiem takich części, abyś mogła zawinąć w nie rybę. Śledzia ponacinaj, natrzyj solą i pieprzem. Na kawałkach papieru układaj rybę, do każdej włóż po plastrze cytryny i kilka gałązek tymianku, posyp chilli.
2. Koło ryby ułóż po kilka szparagów. Rybę zawiń w papier jak cukierka, pakieciki układaj na blasze. Piecz 40 minut w temp. 180°C. Rybę udekoruj pozostałą cytryną.