Śledzie po królewsku

Świąteczna przekąska.

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL

- 6 płatów śledzi solonych,
- 5 jajek,
- strąk czerwonej papryki (najlepiej marynowanej),
- po 3 łyżki oleju i gęstego majonezu,
- listki zielonej sałaty,
- 1 cytryna, natka pietruszki Przygotowanie:

Śledzie moczyć 3 godziny w przegotowanej i ostudzonej wodzie. Dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Płaty podzielić na połówki, skropić sokiem z 1/2 cytryny. Pozostawić na 1/2 godz. w chłodnym miejscu. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać ze skorupek. Przekroić na pół. Każdą połówkę jajka owinąć filetem śledziowym i spiąć wykałaczką. Listki sałaty opłukać i dobrze osuszyć z wody. Paprykę osączyć z zalewy i pokroić na cienkie paseczki. Na półmisku ułożyć listki sałaty, na nich ustawić koreczki śledziowe. Majonez nałożyć do szprycy (takiej do dekoracji tortów). Całość udekorować majonezem ze szprycy, kawałkami papryki.
Czas przygotowania 30 minut