Śledziowa przekąska
To przekąską idealna na wieczorne przyjęcie dla znajomych.
Składniki dla 4 osób:
Śledź:
- 6 filetów śledziowych à la matias
- marynowane pieczarki
- pomidor
- 6 jajek
- szczypior
- liście sałaty
Sos:
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 3 łyżki majonezu
- 3 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
1. Filety umyj, zalej bieżącą wodą, zmieniaj ją kilkakrotnie. Mocz śledzie trzy godziny lub nieco dłużej. Pod koniec możesz zamiast w wodzie moczyć śledzie w mleku. Jajka włóż do zimnej wody, gotuj 10 minut od momentu zagotowania. Pieczarki pokrój w ćwiartki. Pomidory sparz wrzątkiem, zdejmij skórkę, wyjmij pestki, miąższ pokrój w kostkę. Sałatę umyj, układaj na ręcznikach papierowych. Ząbki czosnku przeciśnij przez praskę, połącz z pozostałymi składnikami sosu.
2. Na półmisku ułóż liście sałaty, na nich sos. Śledzie przekrój wzdłuż. Jajka owijaj paskami śledzi, układaj na sosie, udekoruj pomidorami.
Czas przygotowania ok. 3 godzin