Śledziowa przekąska

To przekąską idealna na wieczorne przyjęcie dla znajomych.

Koreczki śledziowe
Koreczki śledziowePicsel123RF/PICSEL

Składniki dla 4 osób:

Śledź:

  • 6 filetów śledziowych à la matias
  • marynowane pieczarki
  • pomidor
  • 6 jajek
  • szczypior
  • liście sałaty

Sos:

  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz

1. Filety umyj, zalej bieżącą wodą, zmieniaj ją kilkakrotnie. Mocz śledzie trzy godziny lub nieco dłużej. Pod koniec możesz zamiast w wodzie moczyć śledzie w mleku. Jajka włóż do zimnej wody, gotuj 10 minut od momentu zagotowania. Pieczarki pokrój w ćwiartki. Pomidory sparz wrzątkiem, zdejmij skórkę, wyjmij pestki, miąższ pokrój w kostkę. Sałatę umyj, układaj na ręcznikach papierowych. Ząbki czosnku przeciśnij przez praskę, połącz z pozostałymi składnikami sosu.

2. Na półmisku ułóż liście sałaty, na nich sos. Śledzie przekrój wzdłuż. Jajka owijaj paskami śledzi, układaj na sosie, udekoruj pomidorami.

Czas przygotowania ok. 3 godzin

Dobry Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas