Śliwki w occie na słodko według przepisu Ewy Wachowicz. "Idealny dodatek do mięs, pasztetów czy serów"

Przepis Ewy Wachowicz na śliwki w occie
Przepis Ewy Wachowicz na śliwki w occie archiwum prywatne

Składniki na śliwki w occie

  • śliwki
  • 2 szklanki wody
  • 2 szklanki octu spirytusowego 10 proc. 
  • 2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki goździków

Śliwki w occie - sposób przygotowania 

  1. Śliwki umyć ponakłuwać w kilku miejscach. Nie trzeba tego robić, jeśli śliwki pozbawiamy pestek. Przygotowane, wyparzone słoiki napełnić śliwkami.
  2. Przygotować zalewę. Do garnka wlać wodę, wsypać cukier i dodać goździki. Mieszać, aby cukier się rozpuścił doprowadzić do zagotowania. Wlać ocet, ponownie doprowadzić do wrzenia i od razu wyłączyć.
  3. Takim gorącym płynem zalać śliwki w słoikach. Słoiki pasteryzować 20 minut w temperaturze 100 stopni C.
„Ewa gotuje”: Eskalopki z boczniakówPolsatPolsat