Śliwki w occie na słodko według przepisu Ewy Wachowicz. "Idealny dodatek do mięs, pasztetów czy serów"

Co zrobić ze śliwek? Jedni proponują konfitury, inni nie wyobrażają sobie niedzielnego obiadu bez kompotu ze śliwek czy deseru z dodatkiem tych owoców. Ewa Wachowicz proponuje zalać śliwki octem i przygotować ciekawy w smaku dodatek np. do mięsa czy serów.

Przepis Ewy Wachowicz na śliwki w occie
Przepis Ewy Wachowicz na śliwki w occie archiwum prywatne

Śliwki są źródłem witamin i mikroelementów. Ich zdrowotne właściwości znane są od lat. Korzystnie wpływają m.in. na układ pokarmowy, regulują trawienie czy też zapobiegają zaparciom (więcej o właściwości śliwki przeczytasz w serwisie zdrowie.interia.pl: "Genialne dla sercowców i dbających o linię. Codziennie zjedz kilka").

Co można przygotować z tych słodkich owoców? Kompoty, dżemy i śliwkowe konfitury to nie wszystko. Ciekawą propozycją mogą być np. śliwki w occie na słodko. Przepis na ten dodatek podaje Ewa Wachowicz. A wykorzystuje do tego jedną z jej ulubionych odmian - węgierkę.  - Jest bardzo smaczna jako przekąska, a jednocześnie nadaje się do robienia z niej przetworów - przyznaje. -  Śliwki w occie na słodko - stanowią one idealny dodatek do mięs, pasztetów czy serów -  dodaje znana restauratorka, prowadząca program "Ewa Gotuje!"

Jak przygotować śliwki w occie na słodko? Oto przepis. 

Składniki na śliwki w occie

  • śliwki
  • 2 szklanki wody
  • 2 szklanki octu spirytusowego 10 proc. 
  • 2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki goździków

Śliwki w occie - sposób przygotowania

  1. Śliwki umyć ponakłuwać w kilku miejscach. Nie trzeba tego robić, jeśli śliwki pozbawiamy pestek. Przygotowane, wyparzone słoiki napełnić śliwkami.
  2. Przygotować zalewę. Do garnka wlać wodę, wsypać cukier i dodać goździki. Mieszać, aby cukier się rozpuścił doprowadzić do zagotowania. Wlać ocet, ponownie doprowadzić do wrzenia i od razu wyłączyć.
  3. Takim gorącym płynem zalać śliwki w słoikach. Słoiki pasteryzować 20 minut w temperaturze 100 stopni C.

Polecamy również przepisy Ewy Wachowicz na:

„Ewa gotuje”: Eskalopki z boczniakówPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas