Składniki na 6 porcji: - 2 puszki moreli (po ok 850 ml), - 9 płatow lasagne, - 125 g masła, - 125 g cukru, - skórka starta z jednej cytryny, - łyżka soku z cytryny, - 2 jajka, - 500 g twarożku, - pół opakowania budyniu waniliowego, - 25 g pistacji, - 30 g migdałów w płatkach, - tłuszcz do formy Przygotowanie: Morele osączyć. Płaty lasagne obgotować we wrzątku 3-5 minut i włożyć do zimnej wody. Masło utrzeć z cukrem na kremową masę, dodać sok oraz skórkę z cytryn, jajka, wymieszać. Dodać twarożek i budyń. Płaty lasagne osączyć. Do natłuszczonej formy nałożyć cienką warstwę masy waniliowo-serowej, przykryć 3 blatami lasagne. Na to nałożyć połowę poprzekrawanych na pół moreli i kolejną warstwę masy. Przykryć 3 blatami lasagne oraz kolejną warstwą moreli i masy serowej. Ostatnią warstwą są płaty lasagne cienko pokryte masą i posypane siekanymi pistacjami i płatkami migdałowymi. Piec w 175 st. C przez godzinę. Czas przygotowania: 90 minut Jedna porcja zawiera: 2520 kJ/602 kcal