Reklama

Reklama

Słodka lasagne z morelami i waniliowym twarożkiem

Deser lub słodka kolacja.

Składniki na 6 porcji:

- 2 puszki moreli (po ok 850 ml),
- 9 płatow lasagne,
- 125 g masła,
- 125 g cukru,
- skórka starta z jednej cytryny,
- łyżka soku z cytryny,
- 2 jajka,
- 500 g twarożku,
- pół opakowania budyniu waniliowego,
- 25 g pistacji,
- 30 g migdałów w płatkach,
- tłuszcz do formy

Przygotowanie:

Morele osączyć. Płaty lasagne obgotować we wrzątku 3-5 minut i włożyć do zimnej wody. Masło utrzeć z cukrem na kremową masę, dodać sok oraz skórkę z cytryn, jajka, wymieszać. Dodać twarożek i budyń. Płaty lasagne osączyć. Do natłuszczonej formy nałożyć cienką warstwę masy waniliowo-serowej, przykryć 3 blatami lasagne. Na to nałożyć połowę poprzekrawanych na pół moreli i kolejną warstwę masy. Przykryć 3 blatami lasagne oraz kolejną warstwą moreli i masy serowej. Ostatnią warstwą są płaty lasagne cienko pokryte masą i posypane siekanymi pistacjami i płatkami migdałowymi. Piec w 175 st. C przez godzinę.
Czas przygotowania: 90 minut
Jedna porcja zawiera: 2520 kJ/602 kcal

Dowiedz się więcej na temat: lasagne

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje