Reklama

Reklama

Słodki kapuśniak

Słodka wersja kapuśniaka idealnie sprawdzi się w chłodne, jesienne wieczory. Zupa jest wprawdzie łagodniejsza, ale też bardzo sycąca.

Czas przyrządzenia: 80 min
Składniki dla: 6 porcji

Składniki

  • 30 dag łopatki
  • 1/2 pęczka włoszczyzny
  • 50 dag białej kapusty
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • 2 pomidory
  • 10 dag ryżu
  • 1 pęczek natki
  • 100 ml gęstej kwaśnej śmietany
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • ocet

Sposób przygotowania:

1. Mięso opłucz, pokrój w dużą kostkę, zalej w garnku 1,5 l wody. Doprowadź do wrzenia. Usuń tworzącą się szumowinę. Włoszczyznę oczyść starannie, posiekaj, dodaj do garnka z mięsem. Wrzuć liść laurowy i 2-3 ziarna ziela angielskiego. Gotuj na średnim ogniu pod przykryciem około 45 minut.

Reklama

2. W tym czasie kapustę oczyść z wierzchnich liści, drobno poszatkuj. Dodaj do wywaru. Gotuj razem jeszcze 15-20 minut. Pomidory opłucz, pokrój w kostkę, usuwając gniazda nasienne. Jeśli chcesz, możesz je wcześniej sparzyć, przelać zimną wodą i obrać ze skórki. Dodaj do zupy, gotuj 5 minut.

3. Ryż ugotuj w osolonej wodzie według przepisu podanego na opakowaniu, osącz. Gotową zupę dopraw do smaku solą, pieprzem, octem oraz cukrem. Natkę opłucz, oderwij listki, poszatkuj. Zupę podawaj na stół z ryżem i natką. Osobno podaj w naczyniu śmietanę.


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje