Słodki kapuśniak
Słodka wersja kapuśniaka idealnie sprawdzi się w chłodne, jesienne wieczory. Zupa jest wprawdzie łagodniejsza, ale też bardzo sycąca.
Sposób przygotowania:
1. Mięso opłucz, pokrój w dużą kostkę, zalej w garnku 1,5 l wody. Doprowadź do wrzenia. Usuń tworzącą się szumowinę. Włoszczyznę oczyść starannie, posiekaj, dodaj do garnka z mięsem. Wrzuć liść laurowy i 2-3 ziarna ziela angielskiego. Gotuj na średnim ogniu pod przykryciem około 45 minut.
2. W tym czasie kapustę oczyść z wierzchnich liści, drobno poszatkuj. Dodaj do wywaru. Gotuj razem jeszcze 15-20 minut. Pomidory opłucz, pokrój w kostkę, usuwając gniazda nasienne. Jeśli chcesz, możesz je wcześniej sparzyć, przelać zimną wodą i obrać ze skórki. Dodaj do zupy, gotuj 5 minut.
3. Ryż ugotuj w osolonej wodzie według przepisu podanego na opakowaniu, osącz. Gotową zupę dopraw do smaku solą, pieprzem, octem oraz cukrem. Natkę opłucz, oderwij listki, poszatkuj. Zupę podawaj na stół z ryżem i natką. Osobno podaj w naczyniu śmietanę.