Słodki smak wakacji na Bałkanach. Jak przygotować domową baklawę?

Jak przygotować domową baklawę?
Jak przygotować domową baklawę?123RF/PICSEL
  • Tradycyjną grecką baklawę przygotowuje się aż z 33 warstw ciasta. Mają one symbolizować wiek Jezusa Chrystusa.
  • Deser na stałe zagościł jako element obchodów świąt narodowych, muzułmańskich oraz chrześcijańskich. Muzułmanie spożywają go podczas Ramadanu, a chrześcijanie mieszkający na Bałkanach przygotowują baklawę na Wielkanoc oraz Boże Narodzenie.
  • Najstarsze wzmianki o słodkim deserze pochodzą z II wieku p.n.e., a znajdziemy je w rzymskich pismach Katona Starszego.

Baklawa - czym jest?

Zobacz również:

    Skąd pochodzi baklawa?

    Baklawa uważana jest za tradycyjne danie narodowe przez wiele krajów
    Baklawa uważana jest za tradycyjne danie narodowe przez wiele krajów123RF/PICSEL

    Różne odmiany deseru

    Domowa baklawa - przepis

    Podstawę baklawy stanowią: ciasto filo, orzechy oraz cukier
    Podstawę baklawy stanowią: ciasto filo, orzechy oraz cukier123RF/PICSEL
    • 100 g migdałów
    • 100 g orzechów włoskich
    • 50 g pistacji
    • 200 g masła
    • 100 g miodu
    • 100 g cukru
    • 1 łyżka soku z cytryny
    • 1 łyżeczka cynamonu
    • 3 goździki
    • 450 g ciasta filo
    1. Zaczynamy od drobnego posiekania orzechów włoskich, migdałów oraz połowy porcji pistacji. Tak przygotowane mieszamy ze zmielonymi goździkami oraz cukrem.
    2. Masło roztapiamy i pozostawiamy do delikatnego ostudzenia. W międzyczasie formę do pieczenia smarujemy odrobiną tłuszczu i układamy na niej trzy warstwy ciasta, każdą z nich smarując cienką warstwą masła.
    3. Na całej powierzchni filo rozkładamy orzechy wymieszane z cukrem, a następnie przykrywamy kolejnymi dwoma płatami ciasta i smarujemy masłem.
    4. Baklawę pieczemy 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Po czym poznać, że ciasto jest już gotowe? Górna warstwa powinna przybrać złotobrązowy kolor.
    5. Przed wyjęciem ciast z pieca przygotowujemy syrop na bazie miodu, szklanki gorącej wody oraz soku z cytryny. Wszystkie składniki łączymy ze sobą w garnku i chwilę podgrzewamy.
    6. Gotową baklawę polewamy gorącym syropem, posypujemy resztą pistacji i pozostawiamy do ostudzenia. Smacznego!
    Jak zmielić orzechy bez młynka?Interia KulinariaInteria Kulinaria
    Oceń artykuł
    Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?