Słodkie przekąski z truskawkami i mascarpone. Te desery schowaj przed łakomczuchami
Oprac.: Martyna Bednarczyk
Zanim prawdziwie polskie truskawki pojawią się w sklepach, warto zawczasu zaplanować listę deserów, jakie będziemy chcieli z nich przyrządzić. W ten sposób nie ominie nas żadna truskawkowa przyjemność. Słodkie i soczyste owoce doskonale komponują się z gęstym serkiem mascarpone. Doradzamy, by właśnie od takiej kombinacji zacząć cukiernicze popisy. Przedstawiamy trzy niezwykle proste, a zarazem efektowne desery dla każdego – doświadczonego i początkującego.
Spis treści:
Tiramisu truskawkowe
Powoli rozpoczynający się sezon na truskawki już a chwile powita nas widokiem przepysznych ciast i deserów, w którym soczyste owoce grają główną rolę. Jednym z pyszniejszych przysmaków jest tiramisu truskawkowe. To deser będący ciekawą alternatywą dla tradycyjnego włoskiego smakołyku, w którym wyraźnie wyczuwalne są nuty kawowe. Słodką przekąskę przygotujemy zarówno w tortownicy, jak i zwykłej szklance czy pucharku.
Składniki na tiramisu truskawkowe
- 3 jajka
- 100 g cukru
- 500 g mascarpone
- ¾ szklanki mocnego espresso
- 2 łyżeczki likieru amaretto
- 150 g truskawek
- 200 g podłużnych włoskich biszkoptów
- kakao bez cukru
- świeże owoce i listki mięty do dekoracji
Przygotowanie tiramisu truskawkowego
- Do suchej i czystej miski wbijamy trzy białka, dodajemy szczyptę soli i zaczynamy je ubijać na sztywną pianę.
- W oddzielnym naczyniu miksujemy żółtka z podaną porcją cukru. Końcowo masa powinna być idealnie puszysta i w jasnożółtym kolorze.
- Do tak przygotowanej masy z żółtek i cukru dodajemy stopniowo mascarpone i miksujemy po każdej porcji.
- Masę z mascarpone doprawiamy dwiema łyżeczkami amaretto i delikatnie dodajemy do niej ubite na sztywno białka.
- Na dno wysokich szklanek lub pucharków wykładamy biszkopty lekko zamoczone w przestudzonej kawie.
- Kolejną warstwę tworzą pokrojone w kostkę truskawki, a następnie masa z mascarpone. Podane kroki powtarzamy do momentu, w którym szklanki całkowicie się wypełnią.
- Tak przygotowane tiramisu truskawkowe obficie posypujemy ciemnym kakao i wkładamy do lodówki na minimum dwie godziny.
- Tiramisu truskawkowe podajemy ze świeżymi owocami i listkami mięty. Smacznego!
Sprawdź: Tiramisu dla początkujących
Krucha tarta z truskawkami i mascarpone
Wszyscy zwolennicy truskawek ze zniecierpliwieniem przebierają nogami, czekając na moment, w którym sklepy i okoliczne stragany wypełnią się soczyście czerwonymi owocami. W ruch pójdzie blender, dzięki któremu przygotujemy orzeźwiający koktajl. Z odmętów szafek kuchennych wyciągniemy formę do tarty, w której powstanie kruche ciasto, po brzegi wypełnione słodkim kremem z mascarpone. Jego wierzch koniecznie muszą ozdobić smakowite owoce.
Składniki na kruche ciasto
- 300 g mąki pszennej
- 150 g masła
- 1 jajko
- 3 łyżki cukru pudru
Składniki na krem
- 250 g serka mascarpone
- 200 g śmietanki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 400-500 g truskawek
Przygotowanie kruchej tarty z truskawkami i mascarpone
- Mąkę pszenną przesiewamy do miski, dodajemy trzy łyżki cukru pudru oraz zimne i pokrojone w kostkę masło.
- Podane składniki zaczynamy ucierać w dłoniach do momentu, w którym powstaną okruszki przypominające kruszonkę.
- W kolejnym kroku dodajemy jajko, nadal zagniatamy rękoma i formujemy gładką kulę. Ciasto owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.
- Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 c. Przekładamy do natłuszczonej formy na tartę, spód nakłuwamy widelcem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 15-20 minut.
- Zimną śmietankę 30% ubijamy na sztywno, a następnie dodajemy do niej serek mascarpone połączony z cukrem pudrem.
- Tak przygotowany krem wykładamy na upieczony i całkowicie wystudzony kruchy spód. Wierzch ciasta ozdabiamy truskawkami pokrojonymi w połówki.
- Tartę z truskawkami schładzamy w lodówce i podajemy jako deser do popołudniowej kawy. Smacznego!
Naleśniki z truskawkami i serkiem mascarpone
Doskonałe ciasto naleśnikowe bez trudu pomieści nawet najbardziej bogaty farsz. W wielu domach tradycyjnie podaje się naleśniki ze słodkim twarogiem, a w wersji wytrawnej - z pieczarkami i żółtym serem. Początki sezonu truskawkowego to doskonała okazja, by połączyć pachnące owoce z serkiem mascarpone i schować je w elastycznym naleśniku. Przepis jest niezwykle prosty, a efekty jak z najlepszej cukierni.
Składniki na ciasto naleśnikowe
- 1 szklanka mąki pszennej
- 3 średnie jajka
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody gazowanej
- 4 łyżki oleju roślinnego
- ½ łyżeczki cukru
- szczypta soli
Składniki na krem
- 250 g serka mascarpone
- 1 łyżeczka cukru z wanilią
- 250 g truskawek
- ½ szklanki śmietanki kremówki 30%
- kilka listków świeżej mięty
Przygotowanie naleśników z truskawkami i serkiem mascarpone
- Do miski przesiewamy szklankę mąki pszennej, wbijamy trzy jajka, wlewamy wodę oraz mleko i doprawiamy solą.
- Na koniec do masy dodajemy jeszcze olej i całość dokładnie mieszamy trzepaczką lub mikserem. Powinniśmy uzyskać gładką i pozbawioną grudek masę.
- Na palniku porządnie rozgrzewamy patelnię, a następnie chochlą wlewamy porcję ciasta i smażymy do zarumienienia z każdej strony.
- Usmażone naleśniki przekładamy na talerz i zabieramy się za przygotowanie nadzienia na bazie truskawek i mascarpone.
- Serek mascarpone przekładamy do miski, dosypujemy łyżeczkę cukru z wanilią i dokładnie mieszamy.
- Umyte i osuszone truskawki kroimy w plasterki, a następnie łączymy je z drobno posiekanymi listkami mięty.
- Na każdego naleśnika wykładamy łyżkę serka, rozsmarowujemy, wierzch posypujemy truskawkami z miętą i zwijamy w rulon lub składamy jak trójkąt.
- Tak przygotowane naleśniki z truskawkami i mascarpone idealnie smakują na ciepło lub zimno. Możemy dodatkowo posypać je cukrem pudrem, udekorować bitą śmietaną lub polewą czekoladową. Smacznego!
Sprawdź również: