Reklama

Reklama

Słodkie rogaliki z czekoladą

Pomysł na pyszne śniadanie

Składniki:

  • 10 dag mąki  krupczatki
  • łyżeczka proszku  do pieczenia
  • 1 i 1/4 szklanki  cukru
  • 1 i 1/3 szklanki  wiórków  kokosowych
  • 12 dag masła

Reklama

Polewa: 10 dag gorzkiej  czekolady, 6 dag masła.

Przygotowanie:

Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i przesiej na stolnicę. Dodaj cukier, wiórki kokosowe i posiekane masło. Zagnieć ciasto. Wstaw je na godzinę do lodówki.

Ze schłodzonego ciasta odrywaj małe porcje i wciskaj je do metalowych foremek na rogaliki. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C, piecz około 10-12 minut. Pozostaw w foremkach do wystudzenia i dopiero wyjmij.

Czekoladę rozpuść z masłem w kąpieli wodnej. Końce rogalików zanurzaj w czekoladzie i odłóż do stężenia.

Z takiego ciasta można zrobić również malutkie babeczki. Jeśli nie masz małych foremek, możesz upiec kokosanki na blasze. Roztop 5 dag masła z 1/2 szklanki cukru, wlej 3 łyżki mleka, wymieszaj i zdejmij rondelek z palnika.

Wsyp 20 dag wiórków kokosowych, wymieszaj, przestudź. 2 białka ubij ze szczyptą soli i delikatnie wmieszaj do masy kokosowej. Łyżką wykładaj porcje na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz około 15 minut.

Dowiedz się więcej na temat: rogaliki z czekoladą | czekolady | rogaliki | śniadanie | czekolada

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje