Słodkie rogaliki z czekoladą
Pomysł na pyszne śniadanie
Składniki:
- 10 dag mąki krupczatki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 i 1/4 szklanki cukru
- 1 i 1/3 szklanki wiórków kokosowych
- 12 dag masła
Polewa: 10 dag gorzkiej czekolady, 6 dag masła.
Przygotowanie:
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i przesiej na stolnicę. Dodaj cukier, wiórki kokosowe i posiekane masło. Zagnieć ciasto. Wstaw je na godzinę do lodówki.
Ze schłodzonego ciasta odrywaj małe porcje i wciskaj je do metalowych foremek na rogaliki. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C, piecz około 10-12 minut. Pozostaw w foremkach do wystudzenia i dopiero wyjmij.
Czekoladę rozpuść z masłem w kąpieli wodnej. Końce rogalików zanurzaj w czekoladzie i odłóż do stężenia.
Z takiego ciasta można zrobić również malutkie babeczki. Jeśli nie masz małych foremek, możesz upiec kokosanki na blasze. Roztop 5 dag masła z 1/2 szklanki cukru, wlej 3 łyżki mleka, wymieszaj i zdejmij rondelek z palnika.
Wsyp 20 dag wiórków kokosowych, wymieszaj, przestudź. 2 białka ubij ze szczyptą soli i delikatnie wmieszaj do masy kokosowej. Łyżką wykładaj porcje na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz około 15 minut.