Słodko-kwaśne szaszłyki z grilla

Sezon na dania z grilla trwa. Jeśli zastanawiasz się czym w następny weekend zaskoczyć gości wypróbuj przepis na słodko kwaśne szaszłyki z kurczakiem.

Szaszłyki
Szaszłyki123RF/PICSEL

Składniki:

  • pół kg piersi kurczaka
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 4 łyżki octu winnego
  • łyżka sosu worcester,
  • sok z połowy cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • pół łyżeczki słodkiej papryki
  • szczypta ostrej papryki
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Czosnek obierz, posiekaj. Miód wymieszaj z sosem sojowym, czosnkiem, przecierem pomidorowym, octem winnym, sosem worcester, sokiem z cytryny, słodką i ostrą papryką. Przypraw do smaku.

Piersi kurczaka umyj, osusz. Pokrój w cienkie paseczki. Mięso włóż do miski, zalej przygotowaną marynatą, dokładnie wymieszaj. Wstaw na noc do lodówki.

Drewniane patyczki do szaszłyków mocz 30 minut w zimnej wodzie. Paski kurczaka lekko osącz z marynaty, nabijaj na patyczki. Ułóż na rozgrzanym ruszcie. Grilluj kilka minut, często odwracając (mięso jest cienko pokrojone, dlatego szaszłyki szybko się upieką).

Chwila dla Ciebie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas