Słodko-kwaśne szaszłyki z grilla
Sezon na dania z grilla trwa. Jeśli zastanawiasz się czym w następny weekend zaskoczyć gości wypróbuj przepis na słodko kwaśne szaszłyki z kurczakiem.
Składniki:
- pół kg piersi kurczaka
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 4 łyżki octu winnego
- łyżka sosu worcester,
- sok z połowy cytryny
- 2 ząbki czosnku
- pół łyżeczki słodkiej papryki
- szczypta ostrej papryki
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Czosnek obierz, posiekaj. Miód wymieszaj z sosem sojowym, czosnkiem, przecierem pomidorowym, octem winnym, sosem worcester, sokiem z cytryny, słodką i ostrą papryką. Przypraw do smaku.
Piersi kurczaka umyj, osusz. Pokrój w cienkie paseczki. Mięso włóż do miski, zalej przygotowaną marynatą, dokładnie wymieszaj. Wstaw na noc do lodówki.
Drewniane patyczki do szaszłyków mocz 30 minut w zimnej wodzie. Paski kurczaka lekko osącz z marynaty, nabijaj na patyczki. Ułóż na rozgrzanym ruszcie. Grilluj kilka minut, często odwracając (mięso jest cienko pokrojone, dlatego szaszłyki szybko się upieką).