Słoiki pełne ogórków

Jędrne i wyjątkowo chrupiące korniszony z chrzanem
Jędrne i wyjątkowo chrupiące korniszony z chrzanem123RF/PICSEL

Korniszony z chrzanem

Składniki

  • 2 kg ogórków gruntowych,
  • 2 szkl. octu 10-proc.
  • 8 szkl. wody
  • 3/4 szkl. cukru
  • 2 czubate łyżki soli
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 korzeń chrzanu
  • 3 gałązki kopru z baldachami
  • 8 listków laurowych
  • 12 ziarenek ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka ziarenek pieprzu
  • 6 łyżeczek ziaren gorczycy
6 słoików (po ok. 900 ml)

Sposób przygotowania:

Rada kucharza

Szwedzkie pikle

Szwedzkie pikle
Szwedzkie pikle 123RF/PICSEL

Składniki

  • 2 i 1/2 kg ogórków gruntowych
  • 8 szkl. + 3 i 1/2 szkl. wody
  • 1/2 szkl. soli
  • 2 szkl. octu 10-proc.
  • 2 szkl. cukru
  • 2 marchewki
  • 1 chili
  • 2 łyżki ziaren gorczycy
  • po 18 ziaren ziela angielskiego i pieprzu
6 słoików (po ok. 720 ml)

Sposób przygotowania:

Rada kucharza

Ogórki kiszone z listkami wiśni

Ogórki kiszone z listkami wiśni
Ogórki kiszone z listkami wiśni123RF/PICSEL

Składniki

  • 2 kg ogórków gruntowych,
  • 2 główki czosnku
  • 1 pęczek kopru z baldachami
  • 1 korzeń chrzanu
  • 1 duży liść chrzanu
  • 2 l wody
  • 4 płaskie łyżki soli
  • 1 łyżka ziaren gorczycy
  • spora garść listków wiśni
4 słoiki (po ok. 1000 ml)

Sposób przygotowania:

Rada kucharza

Plasterki w zalewie pomidorowej

Plasterki w zalewie pomidorowej
Plasterki w zalewie pomidorowej123RF/PICSEL

Składniki

  • 2 i 1/2 kg ogórków gruntowych
  • 6 szkl. wody
  • 1 szkl. przecieru pomidorowego
  • 2/3 szkl. cukru
  • 2 łyżki soli
  • 150 ml octu
  • kilka gałązek kopru z baldachami
  • 14 ziarenek ziela angielskiego
  • 7 ząbków czosnku
7 słoików (po ok. 500 ml)

Sposób przygotowania:

Rada kucharza