Smak lata zamknięty w słoiku: Przepis na dżem truskawkowo-rabarbarowy

Jak przygotować domowy dżem z rabarbaru i truskawek?
Jak przygotować domowy dżem z rabarbaru i truskawek?123RF/PICSEL

Truskawki i rabarbar - letni duet smaków

Zobacz również:

    Rabarbarowo-truskawkowy dżem z nutą pomarańczy

    Świeży rabarbar doskonale komponuje się z truskawkami
    Świeży rabarbar doskonale komponuje się z truskawkami123RF/PICSEL
    • 1,5 kg rabarbaru
    • 1 kg świeżych truskawek
    • 480 g białego cukru
    • 200 ml soku z pomarańczy
    • tarta skórka z jednej pomarańczy
    1. Rabarbar myjemy pod bieżącą wodą i wycieramy do sucha za pomocą ręcznika papierowego. Odkrawamy końce, a następnie łodygi kroimy na ok. 1 cm kawałki.
    2. Truskawki namaczamy w wodzie z sodą oczyszczoną, a następnie odsączamy. Z owoców usuwamy szypułki i kroimy na połówki lub ćwiartki.
    3. Pomarańczę przez chwilę sparzamy we wrzątku, skórkę ścieramy do miseczki, a sok wyciskamy do szklanki.
    4. Rabarbar i truskawki przekładamy do garnka, dodajemy do nich sok z pomarańczy oraz tartą skórkę. Gotujemy bez przykrycia na średnim ogniu.
    5. Kiedy składniki zaczną się gotować, dodajemy cukier. Zmniejszamy ogień, a następnie podgrzewamy jeszcze przez ok. godzinę, od czasu do czasu dokładnie mieszając.
    6. Po upływie wyznaczonego czasu dżem możemy przełożyć do słoików.

    Jak przechowywać gotowy dżem?

    Szybki przepis na domowy dżem truskawkowyInteria KulinariaInteria Kulinaria