Smak ogórka wykręca buzię? Prawdopodobnie obierasz go źle

Tomasz Hirkyj

Opracowanie Tomasz Hirkyj

Rusza sezon ogórkowy, więc te smaczne warzywa będą odmieniane przez wszystkie kulinarne przypadki. Na warsztat będą brane ogórki małosolne, konserwowe sałatki, a także mizeria oraz zagoszczą w sałatkach i dodatkach do dań głównych. Niestety, smak ogórków może czasem rozczarowywać: stają się gorzkie i nie zachwycają. Oczywiście, można tego uniknąć, wystarczy pamiętać o jednej rzeczy podczas przygotowywania warzyw. Jak obierać ogórki, aby nie były gorzkie? Sprawdźmy.

Jak obierać ogórki, aby nie były gorzkie?
Jak obierać ogórki, aby nie były gorzkie?123RF/PICSEL

Dlaczego ogórki są gorzkie?

Jeśli ktokolwiek zastanawiał się, skąd w ogórkach charakterystyczna goryczka, już spieszymy z odpowiedzią. Otóż to wszystko wina kukurbitacynów, które są naturalnym mechanizmem obronnym przed szkodnikami i dla niektórych zwierząt są trujące. Na szczęście, człowiek nie musi się ich obawiać, bo są całkowicie nieszkodliwe dla naszego zdrowia, a wręcz przeciwnie: są bardzo cenne. Niestety, smak to ich znak rozpoznawczy i nie wszystkim może przypadać do gustu, dlatego podpowiadamy, jak obierać ogórki, aby nie były gorzkie.

Jak obierać ogórki, aby nie były gorzkie?

Najpierw trzeba się przyjrzeć się budowie ogórka i znaleźć tę jaśniejszą. Właśnie od tej strony powinniśmy zacząć obieranie, ku tej części bardziej zielonej, w których kukurbitacynów jest najwięcej. Jeśli obierzemy ogórka w odwrotnej kolejności, to gorzki smak rozprowadzimy na całym ogórku. Proste? Nie do końca.

Jeśli chcemy, aby faktycznie ogórki nie były gorzkie, to po każdym ruchu nożem albo obieraczką trzeba narzędzie przepłukać pod bieżącą wodą.

Kukurbitacyny: Czym one są?

Wiemy już, że kukurbitacyny to substancje, które są gorzkie i pełnią funkcję obronną. Wiadomo też, że nie są obojętne dla organizmu. Okazuje się, że wspierają układ pokarmowy i pracę żołądka poprzez produkcję kwasów trawiennych, a także mogą chronić wątrobę. Ponadto działają przeciwgrzybiczo i antybakteryjnie i zaliczane są do naturalnych przeciwutleniaczy.

Polecamy także:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas