Smakowita wróżba andrzejkowa: Sałatka, bez której nie ma imprezowania
Oprac.: Martyna Bednarczyk
Z czego powinno się składać kompletne menu andrzejkowe? W każdym domu możemy usłyszeć zupełnie odmienną odpowiedź. Ważne, by dostosować propozycje jedzeniowe do gustu własnego oraz gości, którzy mają świętować razem z nami. By uniknąć zamieszania i chaosu w kuchni, który nieuchronnie może prowadzić do kłótni, zdecydujmy się na przepisy wymagające od nas minimum pracy, za to zachwycające efektami. Jednym z nich jest andrzejkowa sałatka makaronowa.
Spis treści:
Co jeść w andrzejki?
Przystawka, danie główne i deser. Takie zestawienie jak najbardziej sprawdzi się podczas imprezy andrzejkowej, jednak nie jest jedynym rozwiązaniem. Wiele osób co roku chętnie stawia na tzw. stół szwedzki, zastawiony różnorodnymi przekąskami.
W menu andrzejkowym dla zaproszonych gości możemy uwzględnić niewielkie kanapeczki, drobne koreczki, warzywa z humusem lub ciekawymi sosami, ale także tortille, roladki, sałatki, a nawet koktajle owocowe lub warzywne. Jeśli chcemy uraczyć najbliższych daniami na ciepło, postawmy na potrawy jednogarnkowe, czyli buliony, zupy, gulasze lub makarony. Możliwość wyboru sprawi, że każdy znajdzie coś dla siebie.
Makaronowy przysmak na imprezę - produkty
Domowe imprezowanie wiąże się z koniecznością przygotowania przekąsek dla zaproszonych gości. Jeśli nie chcemy spędzać długich godzin w kuchni, postawmy na sprawdzone przepisy, które wymagają od nas jedynie połączenia kilku składników.
Wyjątkowo smakowitą propozycją jest sałatka makaronowa, którą można zrobić nawet dzień wcześniej. Do czasu spotkania ze znajomymi smaki zdążą przegryźć się ze sobą, zapewniając prawdziwą ucztę dla kubków smakowych. Zachęcamy do wypróbowania sprawdzonego przepisu na sałatkę z makaronem.
Składniki:
- 200 g makaronu wstążki/muszelki/rurki
- 150 g szynki w kawałku
- 80 g sera żółtego
- 2 kolorowe papryki
- 2 pomidory
- 4-5 ogórków konserwowych
- 1 ząbek czosnku
- 4 łyżki octu balsamicznego
- 3-4 łyżki oliwy
- suszona bazylia
- sól i pieprz
- posiekana natka pietruszki
- prażone pestki słonecznika
Sprawdź: Trzy sposoby na sałatkę z makaronem
Andrzejkowa sałatka z makaronem - przepis
- Makaron gotujemy zgodnie z zaleceniami producenta do stanu al dente, a następnie odcedzamy i przelewamy zimną wodą i wrzucamy do salaterki.
- Wędlinę oraz ser kroimy w niewielką kostkę, papryki pozbawiamy gniazd nasiennych i również tniemy w kosteczkę. Podobnie postępujemy z ogórkami konserwowymi.
- Pomidory sparzamy, a następnie obieramy ze skórki. Kroimy w kostkę, a miąższ przekładamy do osobnej miseczki.
- Pomidorowy miąższ mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, octem, oliwą, bazylią, solą oraz pieprzem.
- Makaron w salaterce zalewamy powstałym sosem i posypujemy posiekaną natką pietruszki oraz prażonymi pestkami słonecznika. Smacznego!
Sprawdź również: