Smakowite krokiety

Aktualizacja

Lekko pikantne, z dorszem albo nadzieniem z sera czy warzyw – wszystkie apetycznie rumiane i chrupiące. Doskonale smakują z różnymi sosami albo czystym barszczykiem.

Krokiety rybne
Krokiety rybne123RF/PICSEL

Rybne z warzywami i koperkiem

Sposób przygotowania

1. Marchewkę obierz, ugotuj do miękkości, wyjmij. Potem drobniutko posiekaj albo zetrzyj na tarce o dużych otworach. Por oczyść, opłucz, osusz. Pokrój w drobną kosteczkę. 

2. Dorsza pokrój na kawałeczki. Skrop je sokiem z cytryny. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Wrzuć rybę oraz por i marchewkę. Zalej winem. Gotuj ok. 20 minut. Wystudź. 

3. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Do masy rybnej dodaj żółtka, koperek, mąkę, mleko. Zmiksuj. Masę rybną przypraw czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz solą i pieprzem. 

4. Białka lekko ubij. Z masy rybnej formuj krokiety. Kolejno zanurzaj je w białkach, a potem obtocz w bułce tartej. Smaż na rozgrzanym oleju przez 7-10 minut (na złoty kolor). 

Zmysłowe smaki: Krokiety z kapustą i grzybamiInteria.tv
Krokiety z serem
Krokiety z serem123RF/PICSEL

Ziemniaczane po góralsku

1. Ziemniaki na farsz i na ciasto obierz, opłucz, zalej w garnku posoloną wodą. Gotuj 20-25 minut. Potem odłóż ziemniaki na ciasto. Ziemniaki przeznaczone na farsz razem z bryndzą przepuść przez maszynkę. Masę wymieszaj ze startym oscypkiem. Wbij jajko. Przypraw solą i pieprzem. Wyrób. 

2. Przygotuj ciasto: odłożone ziemniaki przeciśnij przez praskę. Dodaj żółtko, całe jajko oraz sól (do smaku). Dosypując mąkę, zagnieć ciasto. Uformuj z niego wałek. Z wałka kolejno odcinaj niezbyt grube plastry ciasta (w sumie 18 sztuk). Formuj placuszki. 

3. Na placuszkach ułóż porcje farszu. Sklej, formując krokiety. Lekko je spłaszcz. Dokładnie obtocz w bułce tartej i porcjami smaż na rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron (razem ok. 20 min). 

Zmysłowe smaki: Krokiety z kapustą i grzybamiInteria.tv
Krokiety
Krokiety123RF/PICSEL

Naleśnikowe z kapustą

Sposób przygotowania

1. Kapustę odciśnij, potnij na mniejsze kawałki. Przełóż do garnka. Zalej niewielką ilością wody. Gotuj ok. 40 minut. Pieczarki oczyść, pokrój w kosteczkę. Cebulę obierz, posiekaj. 

2. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju. Zeszklij na nim cebulę. Dołóż pieczarki i smaż razem kilka minut. Kapustę odcedź, osącz, wymieszaj z pieczarkami. Przypraw solą, pieprzem i cukrem. Mąkę wsyp do wysokiego naczynia. Wbij 2 jajka. Wlej mleko i wodę. Wsyp szczyptę soli. Wymieszaj mikserem. Ciasto odstaw pod przykryciem na ok. 20 minut. 

3. Rozgrzej mocno patelnię. Smaruj ją cienko olejem. Wylewaj małe porcje ciasta. Smaż cienkie naleśniki. Rozłóż na nich farsz. Zwiń, formując krokiety. Pozostałe jajka roztrzep widelcem. Zanurz w nich krokiety. Obtocz je w bułce tartej i porcjami zrumień na oleju. 

Zmysłowe smaki: Krokiety z kapustą i grzybamiInteria.tv
Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas