Reklama

Reklama

Smakowite krokiety

Lekko pikantne, z dorszem albo nadzieniem z sera czy warzyw – wszystkie apetycznie rumiane i chrupiące. Doskonale smakują z różnymi sosami albo czystym barszczykiem.

Rybne z warzywami i koperkiem

Składniki

  • 60 dag filetów z dorsza
  • sok z 1/3 cytryny
  • 1 mały por (tylko biała część)
  • 1 marchewka
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/2 szkl. białego wytrawnego wina
  • 1 i 2/3 szkl. mleka (ok. 400 ml)
  • 1 niepełna szkl. mąki kukurydzianej
  • 3 jajka
  • 3 łyżki grubo
  • posiekanego koperku
  • ok. 1 szkl. bułki tartej
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

1. Marchewkę obierz, ugotuj do miękkości, wyjmij. Potem drobniutko posiekaj albo zetrzyj na tarce o dużych otworach. Por oczyść, opłucz, osusz. Pokrój w drobną kosteczkę. 

2. Dorsza pokrój na kawałeczki. Skrop je sokiem z cytryny. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Wrzuć rybę oraz por i marchewkę. Zalej winem. Gotuj ok. 20 minut. Wystudź. 

3. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Do masy rybnej dodaj żółtka, koperek, mąkę, mleko. Zmiksuj. Masę rybną przypraw czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz solą i pieprzem. 

4. Białka lekko ubij. Z masy rybnej formuj krokiety. Kolejno zanurzaj je w białkach, a potem obtocz w bułce tartej. Smaż na rozgrzanym oleju przez 7-10 minut (na złoty kolor). 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje