Smakowity drób w warzywach i ziołach

Delikatne białe mięso znakomicie nadaje się na wiosenną ucztę. Połącz je z aromatycznymi ziołami, a na twoim stole zagoszczą dania pyszne, lekkie i pełne świeżości.

Roladki z cukinią i marchewką
Roladki z cukinią i marchewką123RF/PICSEL

Roladki z cukinią i marchewką

Sposób przygotowania:

1. Liście pora przetnij wzdłuż. Sparz je wrzątkiem, polej zimną wodą i osącz. Filety rozetnij na płaty, rozbij. Oprósz przyprawami. Marchewkę obierz,cukinię oczyść. Warzywa pokrój w słupki.

2. Rozłóż po porcji warzyw na mięsie. Zwiń, obwiąż porem. Obsmaż na oleju. Zdejmij.

3. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj, zeszklij na oleju ze smażenia mięsa. Włóż roladki oraz resztę cukinii i marchewki. Duś 25 minut, pod koniec dodaj pomidory. Przypraw.

Rada kucharza

Do obwiązywania roladek nadają się, oprócz liści pora, również grubsze źdźbła szczypiorku. Wcześniej trzeba je sparzyć i przelać zimną wodą.

Udka duszone w lekkim jarzynowym ragout

Udka duszone w lekkim jarzynowym ragout
Udka duszone w lekkim jarzynowym ragout123RF/PICSEL

Sposób przygotowania:

1. Udka opłucz, wytrzyj. Włóż do garnka. Zalej niewielką ilością wody,  zagotuj, zbierając pianę  z powierzchni wywaru.

2. Paprykę i brokuł oczyść, opłucz, rozdrobnij. Marchewki oraz ziemniaki obierz, pokrój na kawałeczki, dodaj do udek. Gotuj dalej przez 15 minut na małym płomieniu. Potem dodaj opłukane gałązki estragonu i oregano oraz tymianek. Trochę tymianku zostaw do dekoracji.

3. Do składników w garnku dolej wino. Dołóż brokuły oraz paprykę. Gotuj razem 10 minut. Wrzuć zielony groszek (bez wcześniejszego rozmrażania). Przypraw solą oraz pieprzem. Gotuj dalej jeszcze 5 minut. Przed podaniem potrawę udekoruj odłożonym tymiankiem.

Dobra rada kucharza

Mięso z kurczaka zachowa jasny kolor, jeśli przed przyrządzeniem natrzesz  je sokiem z cytryny. Dzięki temu będzie  także bardziej kruche i smaczniejsze.

Potrawka z indyka
Potrawka z indyka123RF/PICSEL

Sposób przygotowania:

1. Mięso opłucz, wytrzyj do sucha, pokrój w kostkę. Warzywa (oprócz czosnku  i pomidorów) w zależności od rodzaju - obierz, oczyść, umyj. Seler potnij w plasterki, a marchewki i papryki - w słupki.

2. Czosnek obierz, posiekaj, wrzuć na patelnię z 1 łyżką oleju. Dosyp imbir, curry i chili (do smaku). Smaż, aż przyprawy zaczną intensywnie pachnieć. Wtedy dodaj mięso. Podsmaż je przez chwilę. Dodaj warzywa.

3. Duś 20 minut. Dołóż pokrojone pomidory. Duś dalej około 5 minut. Posól  do smaku. Posyp oliwkami.

Rada kucharza

Łodygi selera naciowego warto obrać nożem szczelinowym do warzyw - szczególnie jeśli chcesz go zjeść na surowo. W ten sposób usuniesz twarde włókna.

Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas