Smakowity drób w warzywach i ziołach
Delikatne białe mięso znakomicie nadaje się na wiosenną ucztę. Połącz je z aromatycznymi ziołami, a na twoim stole zagoszczą dania pyszne, lekkie i pełne świeżości.
Roladki z cukinią i marchewką
Sposób przygotowania:
1. Liście pora przetnij wzdłuż. Sparz je wrzątkiem, polej zimną wodą i osącz. Filety rozetnij na płaty, rozbij. Oprósz przyprawami. Marchewkę obierz,cukinię oczyść. Warzywa pokrój w słupki.
2. Rozłóż po porcji warzyw na mięsie. Zwiń, obwiąż porem. Obsmaż na oleju. Zdejmij.
3. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj, zeszklij na oleju ze smażenia mięsa. Włóż roladki oraz resztę cukinii i marchewki. Duś 25 minut, pod koniec dodaj pomidory. Przypraw.
Rada kucharza
Do obwiązywania roladek nadają się, oprócz liści pora, również grubsze źdźbła szczypiorku. Wcześniej trzeba je sparzyć i przelać zimną wodą.
Udka duszone w lekkim jarzynowym ragout
Sposób przygotowania:
1. Udka opłucz, wytrzyj. Włóż do garnka. Zalej niewielką ilością wody, zagotuj, zbierając pianę z powierzchni wywaru.
2. Paprykę i brokuł oczyść, opłucz, rozdrobnij. Marchewki oraz ziemniaki obierz, pokrój na kawałeczki, dodaj do udek. Gotuj dalej przez 15 minut na małym płomieniu. Potem dodaj opłukane gałązki estragonu i oregano oraz tymianek. Trochę tymianku zostaw do dekoracji.
3. Do składników w garnku dolej wino. Dołóż brokuły oraz paprykę. Gotuj razem 10 minut. Wrzuć zielony groszek (bez wcześniejszego rozmrażania). Przypraw solą oraz pieprzem. Gotuj dalej jeszcze 5 minut. Przed podaniem potrawę udekoruj odłożonym tymiankiem.
Dobra rada kucharza
Mięso z kurczaka zachowa jasny kolor, jeśli przed przyrządzeniem natrzesz je sokiem z cytryny. Dzięki temu będzie także bardziej kruche i smaczniejsze.
Sposób przygotowania:
1. Mięso opłucz, wytrzyj do sucha, pokrój w kostkę. Warzywa (oprócz czosnku i pomidorów) w zależności od rodzaju - obierz, oczyść, umyj. Seler potnij w plasterki, a marchewki i papryki - w słupki.
2. Czosnek obierz, posiekaj, wrzuć na patelnię z 1 łyżką oleju. Dosyp imbir, curry i chili (do smaku). Smaż, aż przyprawy zaczną intensywnie pachnieć. Wtedy dodaj mięso. Podsmaż je przez chwilę. Dodaj warzywa.
3. Duś 20 minut. Dołóż pokrojone pomidory. Duś dalej około 5 minut. Posól do smaku. Posyp oliwkami.
Rada kucharza
Łodygi selera naciowego warto obrać nożem szczelinowym do warzyw - szczególnie jeśli chcesz go zjeść na surowo. W ten sposób usuniesz twarde włókna.