Smakuje wybornie jak słynna czekolada. Sernik dubajski w mig zniknie z talerzyków

Natalia Jabłońska

Natalia Jabłońska

Chrupiące ciasto i pistacje. Sernik dubajski smakuje równie wybornie co słynna czekolada (zdj. ilustracyjne)
Chrupiące ciasto i pistacje. Sernik dubajski smakuje równie wybornie co słynna czekolada (zdj. ilustracyjne)123RF/PICSEL

Przepis na dubajski sernik

  • 150 g herbatników kakaowych,
  • 50 g roztopionego masła,
  • 50 g pistacjowego kremu.
  • 1 kg twarogu do sernika,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • 150 ml śmietanki 36-proc.,
  • 200 ml mleka skondensowanego,
  • 2 jajka,
  • 40 g budyniu.
  • 350 g kremu pistacjowego,
  • 400 g ciasta kataifi,
  • 200 g mlecznej czekolady,
  • 100 ml śmietanki 30-proc.
  1. Zmiel herbatniki i wsyp do miski. Dodaj roztopione masło i krem pistacjowy. Dokładnie wymieszaj. Na blaszce wyłóż papier do pieczenia, dodaj herbatniki i uformuj spód.
  2. Do miski włóż twaróg sernikowy, dodaj śmietankę, cukier, budyń, jajka, mleko skondensowane. Całość zmiksuj i wylej na przygotowany wcześniej spód. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na 10 minut, a później piecz w 130 st. C przez ok. 70 minut.
  3. Do miski wsyp podsmażone ciasto kataifi. Dodaj krem pistacjowy i wymieszaj. Wyłóż na ostudzony już sernik.
  4. Na koniec polej roztopioną czekoladą i udekoruj pistacjami. Wstaw do lodówki. Gotowe!
"Ewa gotuje": Szybki sernik z malinamiPolsat
zdjęcie
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?