Smalec o smaku cebulki i czosnku
Idealny dla tych, którzy nie lubią skwarek!
Składniki:
●2 kg mielonej słoniny
●300 g wędzonego boczku lub wędzonki
●2 jabłka (np. antonówka)
●4 cebule
●główka czosnku
●sól
Przygotowanie:
1. Do garnka z grubym dnem włóż słoninę. Podgrzewaj na malutkim ogniu. Im wolniej się topi, tym lepiej. Boczek pokrój w plastry. Jabłka umyj, pokrój w półksiężyce. Połóż na wierzchu słoniny. Dodaj cebule pokrojone w cząstki i czosnek posiekany w słupki. Gdy słonina zacznie się topić, delikatnie zacznij mieszać składniki. Cały czas smaż na malutkim ogniu, aż tłuszcz się wytopi.
2. Gotowy smalec dopraw solą, przestudź, następnie przelej przez sitko do słoików, oddzielając czysty smalec od jabłka, cebuli, czosnku i skwarek. Zastudź. Wspaniale smakuje rozsmarowany na pieczywie typu graham, z kiszonym ogórkiem i czerwoną cebulką.