Smalec o smaku cebulki i czosnku

Idealny dla tych, którzy nie lubią skwarek!

Kochasz proste jedzenie? Spróbuj chleba ze smalcem i ogórkiem
Kochasz proste jedzenie? Spróbuj chleba ze smalcem i ogórkiem 123RF/PICSEL

Składniki:

●2 kg mielonej słoniny

●300 g wędzonego boczku lub wędzonki

●2 jabłka (np. antonówka)

●4 cebule

●główka czosnku

●sól

Przygotowanie:

1. Do garnka z grubym dnem włóż słoninę. Podgrzewaj na malutkim ogniu. Im wolniej się topi, tym lepiej. Boczek pokrój w plastry. Jabłka umyj, pokrój w półksiężyce. Połóż na wierzchu słoniny. Dodaj cebule pokrojone w cząstki i czosnek posiekany w słupki. Gdy słonina zacznie się topić, delikatnie zacznij mieszać składniki. Cały czas smaż na malutkim ogniu, aż tłuszcz się wytopi.

2. Gotowy smalec dopraw solą, przestudź, następnie przelej przez sitko do słoików, oddzielając czysty smalec od jabłka, cebuli, czosnku i skwarek. Zastudź. Wspaniale smakuje rozsmarowany na pieczywie typu graham, z kiszonym ogórkiem i czerwoną cebulką.

Zmysłowe smaki: Makrela w aromatycznym sosie pomidorowymInteria.tv
Świat kobiety
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas