Smażone tofu w chrupiącej skórce

Aktualizacja

Smażone tofu to bardzo ciekawa propozycja na szybkie danie i zdrowe. Być może będzie to twoja ulubiona wersja tego sojowego przysmaku! Sprawdź, jak smakuje smażone tofu podane w miodowej glazurze!

Smażone tofu w słodko-słonej panierce
Smażone tofu w słodko-słonej panierce123RF/PICSEL

Składniki

  • kostka wędzonego tofu
  • miód
  • sos sojowy
  • skrobia ziemniaczana
  • imbir
  • czosnek
  • sezam
  • olej lub oliwa
15 min

Smażone tofu - przygotowanie

Tofu pokrój w kostkę, obtocz w mące ziemniaczanej i wrzuć na głęboki, wrzący olej.

Do miseczki wlej 3-4 łyżki sosu sojowego, dodaj tyle samo miodu i wymieszaj.

Imbir i czosnek zgnieć w prasce lub drobno posiekaj. Tak przygotowane dodaj do miodowego sosu.

Usmażone na złoto tofu dokładnie obtocz w sosie i ponownie wrzuć na pół minuty na olej.

Podawaj z ryżem i warzywami. Gotowe tofu posyp sezamem.

Sprawdź też inne przepisy:

Zobacz także:

"Ewa gotuje": Sernik z ziemniakamiPolsat