Smoothie z jarmużem, młodą pszenicą i daktylami
Szybkie i pożywne. W sam raz na drugie śniadanie.

Składniki
- 50 g liści szpinaku, świeżych
- 100 g kostek lodu
- 80 g jarmużu
- 15 0 g jabłek, bez gniazd nasiennych, pokrojonych w ćwiartki
- 4 daktyle suszone, bez pestek (patrz wskazówka)
- 400 g wody, niegazowanej
- 200 g soku pomarańczowego, świeżo wyciśniętego (z ok. 2 pomarańczy)
- 5 g skórki otartej z cytryny, ekologicznej, bez białych błonek
- 1 – 1,5 łyżeczki młodej pszenicy – trawy sproszkowanej
Sposób przygotowania
1. Do naczynia miksującego włożyć szpinak, lód, jarmuż, jabłko, daktyle, dodać wodę, sok pomarańczowy, skórkę z cytryny i młodą pszenicę. Rozdrobić 10 s/obr. 5, następnie zmiksować 2 min./ obr. 10, przelać do 4 szklanek.
2. Smoothie z jarmużem, młodą pszenicą i daktylami podawać bezpośrednio po przygotowaniu lub przechowywać w szczelnie zamykanym pojemniku w lodówce.
Jeśli nie masz urządzenia THERMOMIX®
1. Szpinak, lód, jarmuż, jabłko, daktyle zmiksować na gładką masę z wodą, sokiem pomarańczowym, skórką z cytryny i młodą pszenicą. Przelać do 4 szklanek.
2. Smoothie z jarmużem, młodą pszenicą i daktylami podawać bezpośrednio po przygotowaniu lub przechowywać w szczelnie zamykanym pojemniku w lodówce.
Wskazówka: Twarde daktyle należy uprzednio namoczyć w ciepłej wodzie przez ok. 1 godz., następnie wykorzystać w przepisie.