Soczewica z kulkami mięsnymi
Pożywne jesienne danie.
Składniki na 4 porcje:
- 200 g zielonej soczewicy
- 500 g dyni
- 5 gałązek majeranku
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 5 łyżek oleju
- 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 łyżeczki bulionu instant
- papryczka chili
- 400 g mielonego mięsa wołowego
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 żółtko
- sól, pieprz
- 3 zielone cebulki
- puszka pomidorów (425 ml)
- kumin, cukier Przygotowanie:
Soczewicę przepłukać, miąższ dyni pokroić na kawałki. Cebulę pokroić w kostkę, 1 ząbek czosnku na cienkie plasterki. 2 łyżki oleju rozgrzać w rondelku, smażyć dynię ok. 5 minut, po 2 minutach dodać czosnek i połowę cebuli, soczewicę i połowę listków majeranku. Dodać koncentrat pomidorowy. Wlać 1,5 l wody, dodać bulion i gotować ok 25 minut
Mięso mielone wyrobić wraz z pozostałą cebulą, czosnkiem, chili, bułką tartą i żółtkiem na jednolitą masę. Doprawić solą i pieprzem. Z masy formować kulki i smażyć na oleju przez 5-7 minut. 10 minut przed końcem gotowania do warzyw dodać pomidory i pokrojoną zieloną cebulkę. Doprawić solą, pieprzem, kuminem i cukrem. 5 minut przed końcem gotowania dodać kulki mięsne i pozostały majeranek.
Czas przygotowania: 40 minut Jedna porcja zawiera: 2220 kJ/530 kcal