Reklama

Reklama

Soczyste mięso na obiad

Z ziemniakami i surówką będzie smakować wyśmienicie!

Odchudzone zrazy wołowe

Składniki dla: 4 osób

Składniki

  • 60 dag zrazówki lub ligawy
  • 1 marchew
  • 1/2 średniego selera
  • 4-cm część białej części pora
  • 2 ogórki kwaszone
  • 2 kromki chleba razowego
  • kilka suszonych grzybów
  • 2 łyżki ostrej musztardy
  • 1 łyżka majeranku
  • po 2 kulki ziela angielskiego i jałowca
  • 3 listki laurowe
  • sól
  • mielony czarny pieprz
  • olej

Sposób przygotowania

1. Mięso umyj i osusz. Pokrój (koniecznie w poprzek włókien, dzięki temu zrazy będą kruche) na kotlety o grubości ok. 0,5 cm. Rozbij je, natrzyj pieprzem i solą. Posmaruj z jednej strony musztardą. Odłóż na 30 min. Grzyby zalej 1/2 szkl. wrzątku, po 10 min osącz i posiekaj. Ogórki poprzekrawaj wzdłuż na połówki, a kromki chleba (razem ze skórką) potnij na grube paski. 

2. Marchewkę i seler obierz, pokrój w słupki. Por oczyść, dobrze opłucz, potnij na plasterki. Na brzegu każdego kotleta połóż (na stronie z musztardą) po porcji warzyw, grzybów i pasek chleba. 

3. Oprósz majerankiem i zwiń w rolady. Zepnij wykałaczkami. Obsmaż zrazy na łyżce oleju, by się mocno zrumieniły. Przełóż je do płaskiego garnka. Zalej wodą tak, by tylko je przykryła. Wrzuć ziele, jałowiec i listki. Zagotuj, zmniejsz ogień i duś pod przykryciem 2 godz., dolewając wodę. Do sosu wrzuć pokruszoną resztę chleba i duś, aż się rozpadnie i zagęści sos.  

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje