SOS na świąteczne przejedzenie
Z uwagi na kształt owoce pigwy nazywane bywają cierpką gruszką, a ze względów smakowych zyskały miano polskiej cytryny. Są wyjątkowo odporne na zanieczyszczenia środowiska, co stanowi ich niepodważalny atut.
Pierwsze skojarzenie z pigwą to duża dawka witaminy C i skuteczne wsparcie systemu immunologicznego w walce z jesienno-zimowymi wirusami. Owoce osiągają swoją dojrzałość na przełomie września i października, a że są twarde i cierpkie, najlepiej będzie gdy zrobimy z nich przetwory.
Pigwa nadaje się znakomicie do przygotowania miodu, marmolady, dżemu, powideł, a także kompotów, soków czy nalewek. Warto wiedzieć, że pigwa pospolita nie jest głównym składnikiem najsłynniejszej nalewki - pigwówki. Ta powstaje z owoców pigwowca japońskiego, które są wyraźnie mniejsze i jeszcze bardziej kwaśne.
Ze względu na dużą zawartość pektyn owoce pigwy mogą służyć do żelowania konfitur. Dobrze łączą się też smakowo z innymi owocami - nadając całości kwaskowatą nutę. Warto wykorzystać je jako dodatek do ciężkostrawnych dań mięsnych - będą istotnym wsparciem dla procesów trawiennych.
Trudno oczekiwać, że dziecko rozsmakuje się w tych owocach, a jednak ich sok w połączeniu z miodem to tajna broń rodziców, którzy toczą codzienną walkę z brakiem apetytu u swoich pociech. To połączenie jest atrakcyjne dla kubków smakowych dziecka i skutecznie rozbudza apetyt.
Sok z pigwy posłodzony miodem jest również dobrym domowym sposobem na suchy kaszel i objawy przeziębienia. Oprócz wspomnianej witaminy C, pigwa oferuje również witaminy z grupy B - a tym samym wsparcie dla naszego systemu nerwowego.
Polskie cytryny są ponadto źródłem istotnych minerałów, takich jak: potas, wapń, żelazo czy magnez. Obecne w nich garbniki korzystnie działają na układ pokarmowy. Chronią błony śluzowe jelit, uniemożliwiają wnikanie patogenów i skutecznie zapobiegają biegunkom.
Mają działanie ochronne dla śluzówki żołądka. Czynią go odpornym nawet na ataki Helicobacter pylori, bakterii odpowiedzialnej za rozwój choroby wrzodowej żołądka. Pigwa ma ponadto zdolność regenerowania wątroby - warto ją spożywać zwłaszcza jeśli na stałe przyjmujemy jakieś preparaty farmakologiczne.
Nie zaszkodzi skorzystać z jej atutów po świątecznym przejedzeniu, kiedy nie tylko przewód pokarmowy jest przeciążony, ale i wątrobie potrzebne jest wzmocnienie.
Obecna w pigwie pektyny mają zdolność usuwania metali ciężkich i toksyn z organizmu, więc polecane są w profilaktyce nowotworowej. Spośród wszystkich owoców właśnie pigwa zawiera najwięcej pektyn, które są skuteczne również w obniżaniu poziom cukru i cholesterolu we krwi.
Korzyści dla zdrowia uzyskać możemy nie tylko z owoców, ale także z nasion pigwy. Wyciąg z nich jest skutecznym sposobem na problemy trawienne takie jak zgaga, refluks, niestrawność, nieżyty żołądka i jelit oraz zaparcia. Potrafi łagodzić wzdęcia i nadmierną fermentację jelitową.
Korzystajmy z naturalnych metod - dla zdrowia.
Ewa Koza, dietetyk, autorka bloga mamsmak.com, MAM s’MAK na życie