Reklama

Reklama

Sosy do mięs i szynek

Wybierz swój ulubiony!

Owocowe do polędwicy

Żurawinowy

Do garnka wrzuć 10 dag suszonej żurawiny. Zalej 150 ml czerownego wina i 100 ml wody. Gotuj, aż wyparuje 1/2 płynu. Przypraw cukrem i solą. Zmiksuj na gładko.

Pomarańczowy z imbirem

Reklama

Obierz 2 pomarańcze, miąższ pokrój na kawałeczki. Wrzuć je do garnka. Dodaj 1/2 szkl. białego wina i łyżkę rodzynek. Gotuj, aż wyparuje prawie cały płyn. Domieszaj 3 łyżki dżemu pomarańczowego. Sos przypraw solą, mielonym imbirem i estragonem.

Aksamitne do szynki

Śmietanowy

Stop 2 łyżki masła, oprósz 2 łyżkami mąki, zasmaż. Dolej 1 szkl. bulionu rybnego, 1/2 szkl. śmietany oraz sok z 1 cytryny. Zagotuj. Przypraw do smaku.

Musztardowy

Do garnka wlej 250 ml śmietany kremówki oraz 2 łyżki musztardy miodowej. Podgrzewaj cały czas, mieszając. Uważaj, by śmietana nie zaczęła wrzeć. Gdy sos stanie się już gęsty, domieszaj czubatą łyżkę musztardy francuskiej. Ewentualnie przypraw do smaku.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje