Sosy do mięs i szynek
Wybierz swój ulubiony!
Owocowe do polędwicy
Żurawinowy
Do garnka wrzuć 10 dag suszonej żurawiny. Zalej 150 ml czerownego wina i 100 ml wody. Gotuj, aż wyparuje 1/2 płynu. Przypraw cukrem i solą. Zmiksuj na gładko.
Pomarańczowy z imbirem
Obierz 2 pomarańcze, miąższ pokrój na kawałeczki. Wrzuć je do garnka. Dodaj 1/2 szkl. białego wina i łyżkę rodzynek. Gotuj, aż wyparuje prawie cały płyn. Domieszaj 3 łyżki dżemu pomarańczowego. Sos przypraw solą, mielonym imbirem i estragonem.
Aksamitne do szynki
Śmietanowy
Stop 2 łyżki masła, oprósz 2 łyżkami mąki, zasmaż. Dolej 1 szkl. bulionu rybnego, 1/2 szkl. śmietany oraz sok z 1 cytryny. Zagotuj. Przypraw do smaku.
Musztardowy
Do garnka wlej 250 ml śmietany kremówki oraz 2 łyżki musztardy miodowej. Podgrzewaj cały czas, mieszając. Uważaj, by śmietana nie zaczęła wrzeć. Gdy sos stanie się już gęsty, domieszaj czubatą łyżkę musztardy francuskiej. Ewentualnie przypraw do smaku.