Spaghetti carbonara
Doskonały przepis na spaghetti, które wykonasz w 30 minut

Składniki:
- makaron spaghetti lub tagliatelle (opakowanie 400-500 g)
- 200 g chudego wędzonego boczku
- 350 ml kwaśnej śmietany 18%
- 4 żółtka
- 1-2 ząbki czosnku
- łyżka masła
- dwie łyżki oliwy
- sól
- świeżo mielony pieprz
Sposób przygotowania
W rondelku na oliwie podsmażyć pokrojony boczek (najlepiej najpierw pokroić w cienkie plasterki, a potem w kwadraty) tak, aby się zarumienił. Jednocześnie w innym naczyniu przygotowujemy sos - wlewamy śmietanę, dodajemy żółtka, masło, przeciśnięte przez praskę czosnek, szczyptę soli i świeżo zmielony pieprz. W naczyniu wszystko dokładnie mieszamy, aż powstanie jednorodny sos. Boczek zdejmujemy z ognia i wlewamy sos. Przez około 5 minut mieszamy wszystko na małym ogniu, aż sos zacznie bulgotać i gęstnieć. Do sosu wrzucamy ugotowany wcześniej makaron, dokładnie mieszamy i podajemy od razu. Dodatkowo można posypać (lub dodać do sosu) posiekaną pietruszką - będzie jeszcze smaczniejsze i zdrowsze, a do tego pietruszka zneutralizuje zapach czosnku.