Spaghetti z klopsami w pomidorach
Mięsne dane w włoskim stylu

Składniki
- 40 dag spaghetti
- 2 tosty
- 1 chili
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 6 pomidorów
- 4 gałązki bazylii
- 30 dag mielonej wołowiny
- 1 łyżeczka musztardy
- 4 łyżki startego parmezanu
- 2 łyżki oleju
- sól
- pieprz
4 osób
Sposób przygotowania
1. Pomidory umyj, sparz, obierz ze skórki. Chili oczyść, posiekaj. Cebulę i czosnek obierz, pokrój w kosteczkę. Pokrojone warzywa zeszklij na oliwie. Dodaj koncentrat. Krótko zasmaż. Dołóż pomidory i duś 20 minut. Tosty namocz. Bazylię posiekaj. 2. Mięso wymieszaj z odciśniętymi tostami, musztardą i bazylią. Przypraw solą, i pieprzem. Masę dobrze wyrób. Uformuj z niej niewielkie klopsiki. 3. Makaron ugotuj w posolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Na patelni rozgrzej olej. Włóż klopsiki. Smaż je 5 minut. Potem przełóż do sosu pomidorowego. Mocno razem podgrzej. 4. Spaghetti odcedź, osącz wymieszaj z klopsikami w sosie. Posyp parmezanem