Reklama

Reklama

Spaghetti z klopsami w pomidorach

Mięsne dane w włoskim stylu

Składniki dla: 4 osób

Składniki

  • 40 dag spaghetti
  • 2 tosty
  • 1 chili
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 6 pomidorów
  • 4 gałązki bazylii
  • 30 dag mielonej wołowiny
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 4 łyżki startego parmezanu
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

1. Pomidory umyj, sparz, obierz ze skórki. Chili oczyść, posiekaj. Cebulę i czosnek obierz, pokrój w kosteczkę. Pokrojone warzywa zeszklij na oliwie. Dodaj koncentrat. Krótko zasmaż. Dołóż pomidory i duś 20 minut.  Tosty namocz. Bazylię posiekaj. 

2. Mięso wymieszaj z odciśniętymi tostami, musztardą i bazylią. Przypraw solą,  i pieprzem. Masę dobrze  wyrób. Uformuj z niej niewielkie klopsiki. 

3. Makaron ugotuj w posolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Na patelni rozgrzej olej. Włóż klopsiki. Smaż je 5 minut. Potem przełóż do sosu pomidorowego. Mocno razem podgrzej. 

4. Spaghetti odcedź, osącz wymieszaj z klopsikami  w sosie. Posyp parmezanem

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje