Spaghetti z pomidorami i czosnkiem
Sos zrobiony ze świeżych pomidorów smakuje najlepiej!
Składniki:
- 350 g spaghetti
- łyżka oliwy
- drobno pokrojona cebula
- ząbek czosnku przeciśnięty
- przez praskę
- posiekana ostra papryczka chilli
- 5 dojrzałych pomidorów sparzonych oraz obranych ze skórki
- 1/4 szklanki białego wytrawnego wina
- garść liści świeżej bazylii
Przygotowanie:
Zagotuj w dużym garnku wodę i posól. Do wrzątku wrzuć spaghetti, zamieszaj i ugotuj al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Rozgrzej na patelni oliwę i podsmaż pokrojoną cebulę. Gdy się zrumieni, dodaj czosnek i chilli, smaż ok. 30 sekund.
Pokrój pomidory i wrzuć je na patelnię. Wlej białe wino, zmniejsz ogień i duś 2-3 minuty, aby odparował nadmiar płynu i sos się zagęścił.
Odcedź ugotowany makaron, rozłóż go na 4 talerze. Do każdej porcji dodaj podduszone pomidory, po wierzchu posyp listkami bazylii.