Reklama

Reklama

Spaghetti z pomidorami i czosnkiem

Sos zrobiony ze świeżych pomidorów smakuje najlepiej!

Składniki:

  • 350 g spaghetti
  • łyżka oliwy
  • drobno pokrojona cebula
  • ząbek czosnku przeciśnięty
  • przez praskę
  • posiekana ostra papryczka chilli
  • 5 dojrzałych pomidorów sparzonych oraz obranych ze skórki
  • 1/4 szklanki białego wytrawnego wina
  • garść liści świeżej bazylii

Reklama

Przygotowanie:

Zagotuj w dużym garnku wodę i posól. Do wrzątku wrzuć spaghetti, zamieszaj i ugotuj al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Rozgrzej na patelni oliwę i podsmaż pokrojoną cebulę. Gdy się zrumieni, dodaj czosnek i chilli, smaż ok. 30 sekund.

Pokrój pomidory i wrzuć je na patelnię. Wlej białe wino, zmniejsz ogień i duś 2-3 minuty, aby odparował nadmiar płynu i sos się zagęścił.

Odcedź ugotowany makaron, rozłóż go na 4 talerze. Do każdej porcji dodaj podduszone pomidory, po wierzchu posyp listkami bazylii.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje