Spirulina: Jak wpływa na zdrowie?
Ostatnio coraz częściej wspomina się o właściwościach spiruliny. Ten produkt pochodzenia naturalnego dopiero podbija nasz rynek, choć jego właściwości były znane już Aztekom! Dopiero popularyzacja spiruliny w internecie pozwoliła na szersze badania nad jej działaniem. A lista zasług tego suplementu diety jest naprawdę długa! Pomaga w przypadku zatruć organizmu, ułatwia odchudzanie, poprawia odporność, a także niweluje stany zapalne. Oczywiście, to tylko część zalet ze stosowania spiruliny!
Czym jest spirulina?
Spirulina to sinice zaliczane do alg, które są uprawiane w wielu miejscach na świecie. Aby prawidłowo rosły, nie potrzebują wyśrubowanych warunków: wystarczą im ciepłe zbiorniki wodne. Jednak do największych producentów spiruliny zalicza się Stany Zjednoczone, a także państwa azjatyckie, takie jak Chiny i Tajwan. Algi, które określa się mianem spiruliny, są niewielkie: zaliczane się je do mikroorganizmów, które są przedstawicielami plechowców żywiących się fotosyntezą. Spirulinę uprawia się do celów spożywczych, ale także kosmetycznych czy jako pokarm dla hodowanych zwierząt. Jednak w ostatnim czasie spirulina jest wykorzystywana jako suplement żywieniowy w postaci zielonego proszku lub tabletek.
Jak smakuje spirulina?
Spirulina - choć ma liczną rzeszę swoich zwolenników - nie ma najprzyjemniejszego smaku. Wiele osób zarzuca jej, że jest bardzo ostra, dlatego rzadko jest spożywana jako samodzielny produkt spożywczy. Zdecydowanie częściej dodaje się spirulinę do różnego rodzaju odżywczych koktajli, np. warzywnych lub owocowych, a także do odżywek dla sportowców. Doceniania jest nie tylko przez osoby, którym zależy na zachowaniu pełnego zdrowia, czy zrzuceniu zbędnych kilogramów. Spirulina polecana jest również dla sportowców oraz tych, którzy prowadzą intensywny tryb życia. Jednak spirulina ma tyle właściwości, że może być stosowana przez o wiele większe grono ludzi.
Co można znaleźć w spirulinie?
Spirulina jako naturalny suplement diety obfituje w wiele wartości odżywczych. Przede wszystkim na znaczną uwagę zasługuje z powodu obecności dobrze przyswajalnego białka (którego w spirulinie jest około 70 proc!). Do niego właśnie zalicza się liczna grupa aminokwasów. Co ważne, są one egzogenne - nie są one wytwarzane przez organizm, jednak okazują się niezbędne dla zachowania pełnego zdrowia. Wśród nich warto wymienić leucynę, walinę, lizynę, metioninę, treoninę czy choćby tryptofan.
Oprócz białka, w spirulinie znaleźć można nienasycone kwasy tłuszczowe - m.in. linolenowy czy arachidonowy - które wspierają liczne procesy zachodzące w organizmie. Ich obecność korzystnie wpływa na układ trawienia, nerwowy oraz - co najważniejsze - krążenia.
Spirulina: Bogactwo witamin
Spirulina jest cennym źródłem witamin i minerałów. To zasługa obecności witamin z grupy B, które korzystnie działają na cały organizm, jednak największe zasługi przypisuje się im w działaniu na układ krążenia, nerwowy i trawienia. Poza tym obecna jest w niej witamina A, która znana jest ze swoich właściwości chroniących wzrok, a także skórę przed nadmiernym promieniowaniem UV. Ten ostatni związek ponadto pomaga regenerować tkanki, a także chronić je przed nadmiernym starzeniem.
Spirulina zawiera w sobie garść niezbędnych dla funkcjonowania człowieka pierwiastków. Do najważniejszych należą magnez i potas, które mogą normować ciśnienie tętnicze krwi, a także zmniejszają prawdopodobieństwo występowania zawałów serca czy udarów. Na uwagę zasługuje również żelazo (wzmacnia krew i chroni przed anemią), cynk i selen (oba wspierają odporność organizmu), a także wapń (zapewnia prawidłową mineralizację kości).
Zalety spożywania spiruliny
Spożywanie spiruliny czy suplementów diety z jej składem, polecane jest przede wszystkim osobom, które na co dzień podejmują się intensywnego wysiłku fizycznego czy umysłowego. Duża zawartość białka jest również szczególnie korzystna dla wegan i wegetarian.
Spirulina, dzięki aminokwasom oraz nienasyconym kwasom tłuszczowym, korzystnie wpływa na układ krążenia. To właśnie te substancje mogą zmienić profil lipidowy, czyli zmniejszyć ilość tzw. złego cholesterolu (LDL), za to zwiększyć ten korzystny, czyli HDL. Co daje taka zamiana? Przede wszystkim może chronić przed miażdżycą, która nie tylko grozi nadciśnieniem, ale także zawałem i udarem.
Spirulina normuje także pracę tarczycy, co może być pomocne w leczeniu cukrzycy. Prawidłowy poziom glukozy w organizmie zmniejsza chęć na podjadanie, a tym samym ułatwia utrzymanie wagi. Wszystko to w połączeniu z zawartymi w spirulinie substancjami może pobudzić metabolizm, co ułatwia zrzucenie zbędnych kilogramów.
Stosowanie spiruliny
Stosowanie spiruliny nie jest trudne, zwłaszcza gdy nabywamy ją w postaci tabletek lub suplementów diety - wtedy wystarczy pilnować zaleceń zamieszczonych na opakowaniu. Oczywiście, spirulina występuje również w postaci zielonego proszku - w takiej formie warto dodawać ją do odżywczych koktajli czy napojów.
Choć spirulina jest produktem korzystnie działającym na zdrowie, nie każdy powinien po nią sięgać. Osoby przewlekle chore, zażywające leki lub kobiety w ciąży powinny przed rozpoczęciem suplementacji spiruliny zasięgnąć opinii lekarza.