Reklama

Reklama

Sposób na złocisty rosół

Znaczna część polskich rodzin nie wyobraża sobie niedzieli bez pysznego i aromatycznego rosołu. Jednak aby zupa ta była nie tylko smaczna, ale i przybrała piękny, złocisty kolor, należy pamiętać o kilku ważnych zasadach.

Królowa polskich zup

Rosół to niezagęszczana zupa na bazie wywaru mięsno-warzywnego. Najczęściej przyrządzana jest na drobiu lub wołowinie, ale w niektórych regionach naszego kraju rosół gotuje się z baraniny lub z gołębi. Rosół jest potrawą, którą przygotowuje się stosunkowo długo. Przygotowanie polega na gotowaniu mięsa wraz z zestawem jarzyn - włoszczyzną.

Warto wiedzieć: Wszystko to, czego nie wiesz o rosole

Aby przygotować smaczny i esencjonalny rosół, należy gotowanie składników rozpocząć od zimnej wody, powoli doprowadzając do lekkiego wrzenia. Taki sposób gotowania sprawia, że większość składników zawartych w mięsie i warzywach przechodzi do wywaru, który po doprawieniu staje się rosołem.

Reklama

Jak sprawić, by rosół był złocisty?

Kolor rosołu w dużej mierze zależy od składników użytych do jego przygotowania. Rosół gotowany na wołowinie przybiera zazwyczaj ciemniejszą, bursztynową barwę, ale już ten przyrządzany na wiejskiej "kurze rosołowej" da piękny, złocisty kolor. Doskonałym pomysłem jest gotowaniu rosołu na mieszance różnych mięs. Pozwala to na uzyskanie doskonałego smaku i koloru wywaru.

Na walory smakowe oraz na barwę rosołu wpływają również warzywa, z których przygotowujemy tę zupę. Marchewka nada wywarowi lekko pomarańczowy odcień i słodkawy smak, dlatego jeśli ktoś nie lubi słodkiego rosołu, nie powinien dodawać zbyt dużo tego warzywa.

Czytaj także: Jak zrobić rosół z kury?

Jednak podstawowym i najważniejszym warzywem, dzięki któremu rosół nabierze złociste barwy, jest cebula. Przed wrzuceniem do garnka warto opalić cebulę na palniku lub zrumienić ją na suchej patelni. A przede wszystkim nie należy jej pozbawiać złocistych łusek.

Innym sposobem na uzyskanie ładnego koloru rosołu jest dodanie niewielkiego kawałka buraka. Żeby burak nie zabarwił wywaru na kolor bordowy, wielkością powinien przypominać orzech włoski. Ponadto wyrazisty kolor rosołu uzyskamy dodając do niego zieleninę - pietruszkę, lubczyk i por. Inne sposoby na złocisty rosół to dodanie do niego szczypty kurkumy lub curry.

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: rosół | zupa

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama