Sprawdź patent na twardą kapustę. Liście będą odchodzić od kiści bez trudu

Kapusta do gołąbków powinna być miękka
Kapusta do gołąbków powinna być miękka123RF/PICSEL

Gołąbki: jakie to danie?

Co zrobić, by kapusta do gołąbków była miękka?

By zmiękczyć kapustę, włóż liście do mikrofali na 10 minut
By zmiękczyć kapustę, włóż liście do mikrofali na 10 minut123RF/PICSEL

Zobacz również:

    Idealny przepis na gołąbki

    • jedna duża główka kapusty,
    • pół kilograma mięsa mielonego (wieprzowe, wołowe lub mieszanka obu),
    • szklanka ryżu,
    • dwie cebule,
    • dwa ząbki czosnku,
    • dwa jajka,
    • łyżka koncentratu pomidorowego,
    • łyżka masła lub oleju,
    • sól i pieprz do smaku,
    • litr bulionu warzywnego lub mięsnego.
    1. Ostudź kapustę i usuń głąb, znajdujący się na spodzie.
    2. Wymieszaj mięso mielone z ugotowanym ryżem, posiekaną cebulą i czosnkiem oraz jajkami. Dopraw solą i pieprzem.
    3. Nałóż łyżkę farszu na każdy liść kapusty, zawiń w rulonik i ułóż gołąbki ściśle w garnku.
    4. W innym naczyniu podgrzej masło lub olej, dodaj koncentrat pomidorowy i wymieszaj.
    5. Zalej gołąbki bulionem i dodaj wcześniej przygotowany sos pomidorowy. Całość gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez około 1,5 godziny.
    6. Podawaj ciepłe gołąbki z ziemniakami lub innymi dodatkami. Smacznego!