Sprawdź patent na twardą kapustę. Liście będą odchodzić od kiści bez trudu

Chyba każdy Polak chociaż raz w życiu spróbował smaku słynnych gołąbków. Danie, które wywodzi się z naszego kraju, jest popularne, ale też zdrowe. Kapusta i farsz znajdujący się w środku to źródło cennych witamin i minerałów. Zobacz, jak łatwo i szybko zrobić gołąbki i odkryj patent na twardą kapustę!

Kapusta do gołąbków powinna być miękka
Kapusta do gołąbków powinna być miękka123RF/PICSEL

Gołąbki: jakie to danie?

Gołąbki to popularne danie kuchni polskiej, które składa się z farszu mięsnego (najczęściej z mielonego mięsa wieprzowego i ryżu), zawiniętego w liście kapusty i gotowanego lub duszonego w sosie pomidorowym. Często podawane są z ziemniakami lub kaszą i sałatką z marchewki czy  kiszonej kapusty. Gołąbki są tradycyjnym daniem świątecznym i często podawanym również na różnego rodzaju uroczystościach. Kapusta zawiera wiele witamin, między innymi C, która usprawnia układ krwionośny i odpornościowy. Mięso natomiast to skarbnica fosforu i cynku, minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.

Co zrobić, by kapusta do gołąbków była miękka?

By zmiękczyć kapustę, włóż liście do mikrofali na 10 minut
By zmiękczyć kapustę, włóż liście do mikrofali na 10 minut123RF/PICSEL

Tradycyjne parzenie we wrzątku nie zawsze przynosi pożądane rezultaty. Co więcej, potrafi przysporzyć sporo kłopotów. Jak inaczej można rozwiązać ten problem? Włoż liście kapusty do mikrofalówki na około 10 minut. Ustaw najwyższą moc, nie zapomnij też o usunięciu głąbu. To najtwardsza część warzywa, znajdująca się na spodzie. Po wyjęciu liści z urządzenia poczekaj, aż wystygną. Następnie możesz zacząć rozdzielać je od kiści i gotowe!

Idealny przepis na gołąbki

Oto przepis na gołąbki prosto od babci. Potrzebujesz tylko kilku produktów do przygotowania pysznego dania.

Składniki:

  • jedna duża główka kapusty,
  • pół kilograma mięsa mielonego (wieprzowe, wołowe lub mieszanka obu),
  • szklanka ryżu,
  • dwie cebule,
  • dwa ząbki czosnku,
  • dwa jajka,
  • łyżka koncentratu pomidorowego,
  • łyżka masła lub oleju,
  • sól i pieprz do smaku,
  • litr bulionu warzywnego lub mięsnego.

Sposób przygotowania:

  1. Ostudź kapustę i usuń głąb, znajdujący się na spodzie.
  2. Wymieszaj mięso mielone z ugotowanym ryżem, posiekaną cebulą i czosnkiem oraz jajkami. Dopraw solą i pieprzem.
  3. Nałóż łyżkę farszu na każdy liść kapusty, zawiń w rulonik i ułóż gołąbki ściśle w garnku.
  4. W innym naczyniu podgrzej masło lub olej, dodaj koncentrat pomidorowy i wymieszaj.
  5. Zalej gołąbki bulionem i dodaj wcześniej przygotowany sos pomidorowy. Całość gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez około 1,5 godziny.
  6. Podawaj ciepłe gołąbki z ziemniakami lub innymi dodatkami. Smacznego!

Zobacz:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas