Śledzie w śmietanie lub oleju? Zapomnij. W święta przygotuj ten smakołyk
Filety śledziowe podawane z rozmaitymi dodatkami oraz sałatka jarzynowa to obowiązkowe pozycje w bożonarodzeniowym menu. A gdyby tak w tym roku połączyć obie potrawy i przyrządzić sałatkę śledziową? My proponujemy sprawdzony przepis na sałatkę ze śledziem, jabłkiem i dodatkiem naturalnego jogurtu.
Choć w święta jemy dużo i często, czasem nachodzi nas ochota na małe co nieco. Doskonałą odpowiedzią na niewielki głód będzie sałatka śledziowa. Zjedzona z chlebem z powodzeniem zaspokoi apetyt. Sprawdzi się również jako element poczęstunku dla gości odwiedzających nas w święta.
Prosty przepis warto zachować - wszak sałatkę śledziową można podawać nie tylko przy okazji świąt ale również urodziny, imieniny czy podczas innych spotkań towarzyskich.
Prosty przepis na sałatkę śledziową
Oto instrukcja krok po kroku, jak je przygotować.
Najpierw lista składników.
- 5 filetów śledziowych
- sok z połówki cytryny
- 1 cebula
- 2 jabłka
- 3 ogórki kiszone
- 200 ml jogurtu naturalnego lub śmietany
- 1 łyżka oliwy
- szczypta cukru, soli i pieprzu
A teraz przygotowanie.
Filety śledziowe dokładnie opłucz w wodzie, a po osuszeniu pokrój na niewielkie kawałki. Skrop sokiem z cytryny, odstaw na kwadrans.
W tym czasie obierz cebulę i pokrój ją w tzw. piórka. Obierz jabłka i pokrój je w kostkę. Oba składniki wymieszaj, skrop sokiem, przypraw solą i cukrem, odstaw na kilka minut.
Teraz czas na sos: połącz jogurt i śmietanę, dodaj przyprawy. Do osobnej miseczki wsyp pokrojone w kostkę ogórki kiszone.
Ostatni etap przygotowania to połączenie wszystkich składników. Śledzie wymieszaj z sosem, cebulą i jabłkami, a następnie całość przełóż do miseczek.
Powyższy przepis można oczywiście modyfikować. Sprawdzonym dodatkiem do śledzi są kapary lub marynowane grzybki. Jeśli zaś, zależy ci na połączeniu smaku śledzi w śmietanie i sałatki jarzynowej, sałatkę śledziową możesz podać na porcji groszku konserwowego i udekorować ja jajkiem. Gości na pewno zaskoczy takie połączenie.
Dlaczego warto jeść śledzie
Śledzie warto umieścić nie tylko w bożonarodzeniowym, ale również w codziennym menu. Wszystko za sprawą zawartych w tych popularnych rybach składników odżywczych. W śledziach kryje się bowiem bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych i sporo białka. Ryby dobrze wypływają na serce, ciśnienie, pomagają obniżyć cholesterol, wspomagają kości i oczy. Co więcej, ich spożycie może pozytywnie odbijać się na naszym nastroju, pobudzając produkcję serotoniny.
Śledzie również, choć tłuste, są rybami niskokalorycznymi. Bez wyrzutów sumienia mogą więc sięgać po nie osoby na diecie odchudzającej.