To prawdopodobnie najlepsza sałatka śledziowa. Idealne połączenie smaków
Śledź pod pierzynką to jedna z najsmaczniejszych i najlepiej prezentujących się sałatek, a jej popularność wynika z idealnego połączenia smaków warstwowo ułożonych składników. Jak przygotować tę pyszną przekąskę, którą z powodzeniem możemy serwować m.in. podczas świąt i domowych imprez?
Bazę smakową sałatki stanowią rzecz jasna śledzie, które po wcześniejszym namoczeniu, należy pokroić w kostkę i ułożyć w naczyniu, jako pierwszą warstwę. Kolejne dodatki w postaci ziemniaków, jajka, buraków, żółtego sera i ogórków sprawią, że powstanie nam kompletne danie, które zadowoli nawet najbardziej wybredne podniebienie.
Przygotowanie takiej sałatki nie jest czasochłonne i nie wymaga od nas dużego, kulinarnego doświadczenia. Wystarczy, że skorzystamy ze sprawdzonego przepisu. Zatem do dzieła.
Śledź pod pierzynką - składniki:
Do przygotowania sałatki "śledzie pod pierzynką", potrzebujemy następujących składników:
- 300 g filetów śledziowych,
- 3 ziemniaki,
- 1 cebula,
- 3 ogórki konserwowe,
- 3 jajka,
- 3 buraki,
- 6 łyżek ulubionego majonezu,
- pieprz mielony,
- 80 g startego sera żółtego gouda.
Śledź pod pierzynką - przepis
Filety śledziowe dokładnie myjemy, zalewamy zimną wodą i namaczamy przez godzinę. Ziemniaki obieramy ze skórki i gotujemy. Równocześnie, w innych naczyniach gotujemy buraki oraz jajka na twardo.
Gdy ziemniaki są już ugotowane, odstawiamy do ostygnięcia, a następnie kroimy je w drobną kostkę. Ugotowane buraki obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. To samo robimy z jajkami. Cebulę i ogórki siekamy w drobną kostkę.
Filety kroimy na mniejsze kawałki i układamy je na dnie salaterki. Następnie dodajemy dwie łyżki majonezu i doprawiamy pieprzem. Kolejna warstwy to cebulka, ogórki i ziemniaki. Znowu odrobina majonezu i pieprze do smaku. Następnie buraki, majonez, pieprz i na koniec jajka. Ostatnia warstwa to starty ser żółty. Gotowe!
Warto wiedzieć: Zupa śledziowa - zaskoczenie na wigilijnym stole. Dla wielu gości może być wyzwaniem