To prawdopodobnie najlepsza sałatka śledziowa. Idealne połączenie smaków

Śledź pod pierzynką to jedna z najsmaczniejszych i najlepiej prezentujących się sałatek, a jej popularność wynika z idealnego połączenia smaków warstwowo ułożonych składników. Jak przygotować tę pyszną przekąskę, którą z powodzeniem możemy serwować m.in. podczas świąt i domowych imprez?

Jak przygotować idealne śledzie pod pierzynką?
Jak przygotować idealne śledzie pod pierzynką?123RF/PICSEL

Bazę smakową sałatki stanowią rzecz jasna śledzie, które po wcześniejszym namoczeniu, należy pokroić w kostkę i ułożyć w naczyniu, jako pierwszą warstwę. Kolejne dodatki w postaci ziemniaków, jajka, buraków, żółtego sera i ogórków sprawią, że powstanie nam kompletne danie, które zadowoli nawet najbardziej wybredne podniebienie.

Przygotowanie takiej sałatki nie jest czasochłonne i nie wymaga od nas dużego, kulinarnego doświadczenia. Wystarczy, że skorzystamy ze sprawdzonego przepisu. Zatem do dzieła.

Śledź pod pierzynką - składniki:

Do przygotowania sałatki "śledzie pod pierzynką", potrzebujemy następujących składników:

  • 300 g filetów śledziowych,
  • 3 ziemniaki,
  • 1 cebula,
  • 3 ogórki konserwowe,
  • 3 jajka,
  • 3 buraki,
  • 6 łyżek ulubionego majonezu,
  • pieprz mielony,
  • 80 g startego sera żółtego gouda.

Śledź pod pierzynką - przepis

Filety śledziowe dokładnie myjemy, zalewamy zimną wodą i namaczamy przez godzinę. Ziemniaki obieramy ze skórki i gotujemy. Równocześnie, w innych naczyniach gotujemy buraki oraz jajka na twardo.

Gdy ziemniaki są już ugotowane, odstawiamy do ostygnięcia, a następnie kroimy je w drobną kostkę. Ugotowane buraki obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. To samo robimy z jajkami. Cebulę i ogórki siekamy w drobną kostkę.

Filety kroimy na mniejsze kawałki i układamy je na dnie salaterki. Następnie dodajemy dwie łyżki majonezu i doprawiamy pieprzem. Kolejna warstwy to cebulka, ogórki i ziemniaki. Znowu odrobina majonezu i pieprze do smaku. Następnie buraki, majonez, pieprz i na koniec jajka. Ostatnia warstwa to starty ser żółty. Gotowe!

Najpiękniejsza zimowa panna młoda, czyli Jola Czaja i jej moda ślubnaPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas