Sprawdzone sposoby
Warto skorzystać z dobrych rad doświadczonych gospodyń domowych.
1. Aby podczas pieczenia ryby uniknąć jej wysuszenia, zawiń ją w natłuszczoną folię aluminiową.
2. Rybę po usmażeniu od razu zdejmij z patelni, by nie wchłaniała nadmiaru tłuszczu. Dodatkowo delikatnie osusz ją ręcznikiem papierowym.
3. Skrop surową rybę mieszanką oliwy i soku z cytryny. Dzięki temu będziesz mogła dłużej ją przechować, gdyż zabieg ten spowalnia mnożenie się drobnoustrojów.
4. Unikniesz przywierania ryby do patelni,jeśli przed przyprawieniem jej osuszysz każdy kawałek ręcznikiem papierowym i mocno rozgrzejesz olej, na którym będziesz ją smażyć.
5. Całe ryby lub filety ze skórą przed pieczeniem ponacinaj i wsyp w nie sporo przypraw. Dzięki temu ryba będzie aromatyczna.