Sprawdzone sposoby

Warto skorzystać z dobrych rad doświadczonych gospodyń domowych.

Przyprawami pasującymi do bakłażana są rozmaryn, bazylia i oregano
Przyprawami pasującymi do bakłażana są rozmaryn, bazylia i oregano123/RF PICSEL123RF/PICSEL

1. Kupując bakłażana wybieraj te mniejsze i średnie warzywa. Mają mniej goryczki. Ich skórka powinna być jędrna i dość miękka, bez przebarwień i plam.

2. Pokrojonego bakłażana obficie posól z każdej strony i odstaw. Gdy puści sok, umyj go pod wodą lub osusz ręcznikiem papierowym. Możesz go ponownie posolić przed smażeniem, wchłonie mniejszą ilość tłuszczu.

3. To warzywo nie ściemnieje, jeśli skropisz je odrobiną soku z cytryny.

4. Bakłażana możesz przechowywać nawet 2 tygodnie na najniższej półce w lodówce. Tylko nie zawijaj go w żadną folię, bo szybko się zepsuje.

5. Przyprawami pasującymi do bakłażana są rozmaryn, bazylia i oregano, łącz go również z czosnkiem oraz z natką pietruszki.

Dobry Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas