Sprawdzone sposoby

Warto skorzystać z dobrych rad doświadczonych gospodyń domowych.

Zupy bez ziemniaków solimy pod koniec gotowania
Zupy bez ziemniaków solimy pod koniec gotowania123/RF PICSEL123RF/PICSEL

1. Zupę przykrywaj pokrywką dopiero wtedy, gdy się zagotuje. Nie rób tego wcześniej, ponieważ warzywa tracą walory smakowe.

2. Zupy bez ziemniaków solimy pod koniec gotowania, tak by warzywa nie chłonęły soli. Zupy z ziemniakami posól od razu po ich dodaniu.

3. Pieprz dodawaj do zup najlepiej pod koniec gotowania. W ten sposób unikniesz gorzkiego posmaku w zupie.

4. Wywar z mięsa i warzyw możesz odparować, przelać do plastikowych pojemniczków i zamrozić. W ten sposób uzyskasz naturalne kostki rosołowe.

5. Jeśli nie masz czasu na przygotowanie klasycznej zupy, zagotuj obrane warzywa w całości, dopraw i zmiksuj na krem. Podawaj go z groszkiem ptysiowym lub grzankami.

Zmysłowe smaki: Sałatka z pomarańczy i seraInteria.tv
Dobry Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas