Sprawdzony przepis na cukinię faszerowaną mięsem mielonym i ryżem

Faszerowana cukinia z mięsem mielonym i ryżem jest świetnym pomysłem na obiad
Faszerowana cukinia z mięsem mielonym i ryżem jest świetnym pomysłem na obiad123RF/PICSEL

Jakie właściwości ma cukinia?

Zmniejszenie ryzyka nowotworu

Cukinia to warzywo, które ma wiele właściwości zdrowotnych i wspomaga odchudzanie
Cukinia to warzywo, które ma wiele właściwości zdrowotnych i wspomaga odchudzanie123RF/PICSEL

Cukinia w diecie kobiet ciężarnych i na diecie

Cukinię w swojej diecie powinny uwzględnić kobiety w ciąży
Cukinię w swojej diecie powinny uwzględnić kobiety w ciąży123RF/PICSEL

Przepis na faszerowaną cukinię

Cukinię można dodać do zupy, sałatek czy inny dań obiadowych
Cukinię można dodać do zupy, sałatek czy inny dań obiadowych123RF/PICSEL
  • 3-4 średnie cukinie,
  • 350 gramów mięsa mielonego,
  • 100 gramów ryżu (1 torebka),
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
  • 1 łyżka ziół prowansalskich,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 1 duża cebula,
  • sól,
  • pieprz,
  • 3 łyżki sera startego żółtego,
  • kilka czarnych oliwek,
  • olej do smażenia.
  1. Na początku cukinię obierz, umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Następnie warzywo przekrój wzdłuż i za pomocą łyżki wydrąż kieszonkę. Oprósz całość szczyptą soli oraz pieprzu, a potem ugotuj ryż.
  2. Pokrój cebulę w drobną kostkę i podsmaż na małym ogniu w niewielkiej ilości oleju roślinnego. Stopniowo dodawaj przyprawy, mięso, wyciśnięty czosnek, a na sam koniec dołóż pokrojone oliwki i koncentrat. Zdejmij z rozgrzanej kuchenki patelnię i dodaj do całości ugotowany ryż, dokładnie wszystko wymieszaj.
  3. Farsz nakładaj do cukinii, posyp wszystko serem i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Nagrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza i piecz przez około 20 minut.