Sprawdzony przepis na cukinię faszerowaną mięsem mielonym i ryżem

Cukinia to warzywo bardzo zdrowe, które jest niskokaloryczne, dlatego często sięgają po nie osoby będące na diecie. Ponadto jest świetnym dodatkiem do zup, mięs, sałatek czy lecza. Cukinię w swojej diecie powinny uwzględnić kobiety w ciąży, gdyż w jej składzie znajdują się witaminy z grupy B, czy minerały takie jak magnez, czy kwas foliowy. Dlaczego warto jeść cukinię? Jaki jest najlepszy przepis na nią? Dowiesz się z tego artykułu.

Faszerowana cukinia z mięsem mielonym i ryżem jest świetnym pomysłem na obiad
Faszerowana cukinia z mięsem mielonym i ryżem jest świetnym pomysłem na obiad123RF/PICSEL

Jakie właściwości ma cukinia?

Cukinia jest warzywem należącym do rodziny dyniowatych i zawiera wiele cennych minerałów oraz witamin. W jej składzie znajdziemy między innymi witaminę A, która wzmacnia strukturę siatkówki oka i poprawia widzenie. Innym ważnym minerałem jest magnez, regulujący pracę układu nerwowego i usprawniający działanie szarych komórek. Ponadto minerał ten wzmacnia serce, tym samym zmniejszając ryzyko wystąpienia zawału oraz miażdżycy.

Zmniejszenie ryzyka nowotworu

Cukinia to warzywo, które ma wiele właściwości zdrowotnych i wspomaga odchudzanie
Cukinia to warzywo, które ma wiele właściwości zdrowotnych i wspomaga odchudzanie123RF/PICSEL

Zawarte w cukinii przeciwutleniacze i kukurbitacyny, zmniejszają ryzyko pojawienia się choroby nowotworowej. Dotyczy to głównie raka narządów znajdujących się w układzie pokarmowym, czyli żołądka, jelita grubego czy trzustki. Ponadto antyoksydanty zawarte w cukinii naprawiają uszkodzone przez chorobę komórki i zapobiegają postępowi nowotworu. Po warzywo to powinny też sięgać osoby zmagające się ze wrzodami i cierpiące na powracającą zgagę.

Cukinia w diecie kobiet ciężarnych i na diecie

Cukinię w swojej diecie powinny uwzględnić kobiety w ciąży
Cukinię w swojej diecie powinny uwzględnić kobiety w ciąży123RF/PICSEL

Cukinię w swojej diecie powinny uwzględnić kobiety ciężarne, gdyż warzywo to jest cennym składnikiem witaminy B9, inaczej nazywanej kwasem foliowym. Związek ten odpowiada za prawidłowy rozwój płodu i minimalizuje ryzyko wad cewy nerwowej. Ponadto jest to warzywo niskokaloryczne, które powinny jeść osoby walczące z nadprogramowymi kilogramami. Cukinia jest lekkostrawna, a jednocześnie dostarcza organizmowi niezbędnych minerałów i witamin.

Przepis na faszerowaną cukinię

Cukinię można dodać do zupy, sałatek czy inny dań obiadowych
Cukinię można dodać do zupy, sałatek czy inny dań obiadowych123RF/PICSEL

Cukinia jest dodatkiem do wielu dań mięsnych, wegetariańskich i sałatek. Można ją również położyć na kanapkę z serem czy szynką. Poniżej sprawdzony przepis na cukinię faszerowaną mięsem mielonym i ryżem:

Składniki:

  • 3-4 średnie cukinie,
  • 350 gramów mięsa mielonego,
  • 100 gramów ryżu (1 torebka),
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
  • 1 łyżka ziół prowansalskich,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 1 duża cebula,
  • sól,
  • pieprz,
  • 3 łyżki sera startego żółtego,
  • kilka czarnych oliwek,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Na początku cukinię obierz, umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Następnie warzywo przekrój wzdłuż i za pomocą łyżki wydrąż kieszonkę. Oprósz całość szczyptą soli oraz pieprzu, a potem ugotuj ryż.
  2. Pokrój cebulę w drobną kostkę i podsmaż na małym ogniu w niewielkiej ilości oleju roślinnego. Stopniowo dodawaj przyprawy, mięso, wyciśnięty czosnek, a na sam koniec dołóż pokrojone oliwki i koncentrat. Zdejmij z rozgrzanej kuchenki patelnię i dodaj do całości ugotowany ryż, dokładnie wszystko wymieszaj.
  3. Farsz nakładaj do cukinii, posyp wszystko serem i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Nagrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza i piecz przez około 20 minut.

Zobacz też:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas