Sprawdzony przepis na cukinię faszerowaną mięsem mielonym i ryżem
Cukinia to warzywo bardzo zdrowe, które jest niskokaloryczne, dlatego często sięgają po nie osoby będące na diecie. Ponadto jest świetnym dodatkiem do zup, mięs, sałatek czy lecza. Cukinię w swojej diecie powinny uwzględnić kobiety w ciąży, gdyż w jej składzie znajdują się witaminy z grupy B, czy minerały takie jak magnez, czy kwas foliowy. Dlaczego warto jeść cukinię? Jaki jest najlepszy przepis na nią? Dowiesz się z tego artykułu.
Spis treści:
Jakie właściwości ma cukinia?
Cukinia jest warzywem należącym do rodziny dyniowatych i zawiera wiele cennych minerałów oraz witamin. W jej składzie znajdziemy między innymi witaminę A, która wzmacnia strukturę siatkówki oka i poprawia widzenie. Innym ważnym minerałem jest magnez, regulujący pracę układu nerwowego i usprawniający działanie szarych komórek. Ponadto minerał ten wzmacnia serce, tym samym zmniejszając ryzyko wystąpienia zawału oraz miażdżycy.
Zmniejszenie ryzyka nowotworu
Zawarte w cukinii przeciwutleniacze i kukurbitacyny, zmniejszają ryzyko pojawienia się choroby nowotworowej. Dotyczy to głównie raka narządów znajdujących się w układzie pokarmowym, czyli żołądka, jelita grubego czy trzustki. Ponadto antyoksydanty zawarte w cukinii naprawiają uszkodzone przez chorobę komórki i zapobiegają postępowi nowotworu. Po warzywo to powinny też sięgać osoby zmagające się ze wrzodami i cierpiące na powracającą zgagę.
Cukinia w diecie kobiet ciężarnych i na diecie
Cukinię w swojej diecie powinny uwzględnić kobiety ciężarne, gdyż warzywo to jest cennym składnikiem witaminy B9, inaczej nazywanej kwasem foliowym. Związek ten odpowiada za prawidłowy rozwój płodu i minimalizuje ryzyko wad cewy nerwowej. Ponadto jest to warzywo niskokaloryczne, które powinny jeść osoby walczące z nadprogramowymi kilogramami. Cukinia jest lekkostrawna, a jednocześnie dostarcza organizmowi niezbędnych minerałów i witamin.
Przepis na faszerowaną cukinię
Cukinia jest dodatkiem do wielu dań mięsnych, wegetariańskich i sałatek. Można ją również położyć na kanapkę z serem czy szynką. Poniżej sprawdzony przepis na cukinię faszerowaną mięsem mielonym i ryżem:
Składniki:
- 3-4 średnie cukinie,
- 350 gramów mięsa mielonego,
- 100 gramów ryżu (1 torebka),
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
- 1 łyżka ziół prowansalskich,
- 2-3 ząbki czosnku,
- 1 duża cebula,
- sól,
- pieprz,
- 3 łyżki sera startego żółtego,
- kilka czarnych oliwek,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Na początku cukinię obierz, umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Następnie warzywo przekrój wzdłuż i za pomocą łyżki wydrąż kieszonkę. Oprósz całość szczyptą soli oraz pieprzu, a potem ugotuj ryż.
- Pokrój cebulę w drobną kostkę i podsmaż na małym ogniu w niewielkiej ilości oleju roślinnego. Stopniowo dodawaj przyprawy, mięso, wyciśnięty czosnek, a na sam koniec dołóż pokrojone oliwki i koncentrat. Zdejmij z rozgrzanej kuchenki patelnię i dodaj do całości ugotowany ryż, dokładnie wszystko wymieszaj.
- Farsz nakładaj do cukinii, posyp wszystko serem i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Nagrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza i piecz przez około 20 minut.
Zobacz też: