Sprawdzony przepis na panierkę do ryb. Zawsze się udaje
Lekarze i dietetycy przekonują, że ryba to produkt, po który powinniśmy sięgać co najmniej raz w tygodniu. Z powodzeniem może ona zastąpić tłuste mięso i wzbogacić naszą dietę, stając się cennym źródłem białka, witamin i mikroelementów. Polacy pokochali ryby, szczególnie te w chrupiącej panierce, które jedzą z ziemniaczkami, frytkami i sałatką. Jak przygotować panierkę idealną, by ryba zawsze się nam udała?
Zobacz również:
- Już czas! Zrób ciasto i niech leżakuje. Wyjdą najlepsze pierniczki
- To jeden z najlepszych dodatków do kilkudziesięciu dań. Bez problemu zrobisz we własnym domu
- Pięć przepisów na ciasta bez pieczenia– idealne na Boże Narodzenie i nie tylko
- Obiadowy klasyk czy koszmar z dzieciństwa? Oto powody, dla których warto ją jeść
Badania wykazały, że ryby mają bardzo dobry wpływ na nasze zdrowie:
- obniżają ryzyko chorób układu krążenia, serca oraz zawałów,
- obniżają ciśnienie, wspomagają pracę naczyń krwionośnych i obniżają stężenie trójglicerydów,
- wspierają zdrowie mózgu i układu nerwowego,
- zapobiegają depresji, stanom lękowym i chorobom psychicznym,
- obniżają ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2,
- zapobiegają otyłości,
- zmniejszają stany zapalne,
- zmniejszają reumatyzm.
Według aktualnych zaleceń Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego i Europejskiego Towarzystwa Kardiologicznego (ESC), powinniśmy spożywać ryby dwa razy w tygodniu, w tym co najmniej raz tłuste ryby morskie. 1 porcja oznacza ok. 150 g ryby. Te najzdrowsze i najbardziej polecane to łosoś, śledź, morszczuk, makrela, sardynka i dorsz.
Ryby spożywać możemy na kilka sposób, ale największą popularnością cieszy się oczywiście ryba w panierce. Jak przygotować panierkę idealną?
Najlepsza panierka do ryb: Sprawdzony przepis
- Przygotuj rybę i pokrój ją w dzwonki. Jeśli masz już gotowe płaty, pokrój je na dowolnej wielkości kawałki. Usuń wszystkie ości.
- Wbij do miski całe jajka, posól i popieprz je do smaku. Roztrzep dokładnie widelcem.
- Maczaj rybę w jajku z obu stron i obtaczaj ją w mące lub w bułce tartej. Możesz też wymieszać bułkę z mąką w dowolnych proporcjach lub dodać do nich trochę mąki kukurydzianej. Ryba będzie miała wtedy ładniejszy kolor.
- Smaż rybę na mocno rozgrzanej patelni.
Smacznego!
Zobacz również: Bez ości, delikatny i smaczny. Polacy o nim zapomnieli