Sprawdzony przepis na panierkę do ryb. Zawsze się udaje

Lekarze i dietetycy przekonują, że ryba to produkt, po który powinniśmy sięgać co najmniej raz w tygodniu. Z powodzeniem może ona zastąpić tłuste mięso i wzbogacić naszą dietę, stając się cennym źródłem białka, witamin i mikroelementów. Polacy pokochali ryby, szczególnie te w chrupiącej panierce, które jedzą z ziemniaczkami, frytkami i sałatką. Jak przygotować panierkę idealną, by ryba zawsze się nam udała?

Pyszną rybę w panierce możemy przygotować samodzielnie w domu
Pyszną rybę w panierce możemy przygotować samodzielnie w domu 123RF/PICSEL

Badania wykazały, że ryby mają bardzo dobry wpływ na nasze zdrowie:

  • obniżają ryzyko chorób układu krążenia, serca oraz zawałów,
  • obniżają ciśnienie, wspomagają pracę naczyń krwionośnych i obniżają stężenie trójglicerydów,
  • wspierają zdrowie mózgu i układu nerwowego,
  • zapobiegają depresji, stanom lękowym i chorobom psychicznym,
  • obniżają ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2,
  • zapobiegają otyłości,
  • zmniejszają stany zapalne,
  • zmniejszają reumatyzm. 

Według aktualnych zaleceń Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego i Europejskiego Towarzystwa Kardiologicznego (ESC), powinniśmy spożywać ryby dwa razy w tygodniu, w tym co najmniej raz tłuste ryby morskie. 1 porcja oznacza ok. 150 g ryby. Te najzdrowsze i najbardziej polecane to łosoś, śledź, morszczuk, makrela, sardynka i dorsz.

Ryby spożywać możemy na kilka sposób, ale największą popularnością cieszy się oczywiście ryba w panierce. Jak przygotować panierkę idealną?  

Najczęstszy błąd popełniany podczas smażenia to zbyt gruba panierka i niewłąściwy tłuszcz
Najczęstszy błąd popełniany podczas smażenia to zbyt gruba panierka i niewłąściwy tłuszcz123RF/PICSEL

Najlepsza panierka do ryb: Sprawdzony przepis

  1. Przygotuj rybę i pokrój ją w dzwonki. Jeśli masz już gotowe płaty, pokrój je na dowolnej wielkości kawałki. Usuń wszystkie ości. 
  2. Wbij do miski całe jajka, posól i popieprz je do smaku. Roztrzep dokładnie widelcem. 
  3. Maczaj rybę w jajku z obu stron i obtaczaj ją w mące lub w bułce tartej. Możesz też wymieszać bułkę z mąką w dowolnych proporcjach lub dodać do nich trochę mąki kukurydzianej. Ryba będzie miała wtedy ładniejszy kolor. 
  4. Smaż rybę na mocno rozgrzanej patelni. 

Smacznego!

Prosty sposób na odchudzanie - domowa woda owsianaInteria Kulinaria
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas