Sprawdzony przepis na pizzę z patelni. Smakuje jak we włoskiej trattorii

Joanna Leśniak

Oprac.: Joanna Leśniak

Przepis na pizzę z patelni zmieni twoje podejście do gotowania
Przepis na pizzę z patelni zmieni twoje podejście do gotowania123RF/PICSEL

Międzynarodowy Dzień Pizzy 2024 - na jednym kawałku się nie skończy

Pizza z patelni - jak ją zrobić?Interia KulinariaInteria Kulinaria

W kuchni stawiaj na prostotę

Chrupiąca pizza — zrobisz ją we własnej kuchni
Chrupiąca pizza — zrobisz ją we własnej kuchni123RF/PICSEL

Jak zrobić pizzę z patelni? Ciasto jak z włoskiej restauracji

  • 450 g mąki pszennej,
  • ¾ szklanki chłodnej wody,
  • 1 łyżka oliwy,
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
  • 1 szczypta soli.
Goście będą zachwyceni takim poczęstunkiem
Goście będą zachwyceni takim poczęstunkiem123RF/PICSEL

Pizza z patelni — przepis krok po kroku

  1. Składniki na ciasto wymieszaj w dużej misie lub na stolnicy. Wyrabiaj do momentu, aż będzie elastyczne.
  2. Uformuj z niego kulę i odstaw ciasto na pizzę na 20 minut.
  3. W tym czasie przygotuj wybrane dodatki. Papryka, czerwona cebula i podsmażone pieczarki stworzą udaną kompozycję. Do tego szynka, salami albo chorizo? Wybór pozostaw swoim kubkom smakowym.
  4. Ciasto rozwałkuj w taki sposób, aby jego rozmiar odpowiadał patelni.
  5. Dno naczynia wysmaruj równomiernie dwiema łyżkami oleju roślinnego. Delikatnie podgrzej i ułóż ciasto. Nie ustawiaj dużej mocy palnika.
  6. Pizzę smaż na patelni przez 6-8 minut. Gdy spód będzie zarumieniony, obróć na drugą stronę.
  7. Posmaruj sosem pomidorowym i rozłóż wybrane dodatki. Posyp startym serem i przykryj naczynie.
  8. Smaż jeszcze przez 4-5 minut. Gdy ser zacznie się roztapiać, pizza jest gotowa do degustacji.
Przejdź na