Sprawdzony przepis na pizzę z patelni. Smakuje jak we włoskiej trattorii

Joanna Leśniak

Opracowanie Joanna Leśniak

Według włoskiego powiedzenia "kto dobrze zje, ten dobrze śpi". A skoro jesteśmy już w klimacie słonecznej Italii, czy może być lepszy sposób na przekonanie się o słuszności tego przysłowia niż degustacja domowej pizzy? Wbrew pozorom jej przygotowanie nie jest trudne ani czasochłonne. Wykorzystaj patent wielbicieli sprytnych trików kulinarnych i wypróbuj przepis na pizzę z patelni.

Przepis na pizzę z patelni zmieni twoje podejście do gotowania
Przepis na pizzę z patelni zmieni twoje podejście do gotowania123RF/PICSEL

Międzynarodowy Dzień Pizzy 2024 - na jednym kawałku się nie skończy

Świetną okazją do kuchennych eksperymentów jest przypadający 9 lutego Międzynarodowy Dzień Pizzy. Nic dziwnego, że potrawa doczekała się własnego święta. Trudno znaleźć osobę, która stwierdziłaby, że nie lubi pizzy, a prosty placek z dodatkami doczekał się najróżniejszych wariantów na całym świecie.

Mimo że uważa się ją za potrawę typowo włoską, warto wiedzieć, że pierwowzór dania powstał już w starożytnej Grecji. Miał to być płaski placek, który polewano oliwą i posypywano ziołami. Współcześnie na pizzy lądują najróżniejsze dodatki — od typowych w postaci sera czy szynki, poprzez kontrowersyjny ananas, a nawet figi, miód i orzechy. Zrobienie domowej pizzy pozwoli ci na wybór dowolnych składników, dzięki którym spałaszujesz ją w takiej formie, jaką lubisz najbardziej.

Pizza z patelni - jak ją zrobić?Interia Kulinaria

W kuchni stawiaj na prostotę

Do tej pory nie skusiłeś się na przygotowanie jej w domu, ponieważ wydawała się skomplikowanym wyzwaniem, a do tego nie dysponujesz przecież profesjonalnym piecem do pizzy. Nic straconego. By cieszyć się jej smakiem, nie musisz mieć nawet piekarnika.

Oto pomysł na prosty obiad, gorącą kolację albo smaczny poczęstunek podczas przyjęć. Pizza z patelni bez drożdży to przepis, z którym poradzą sobie mało doświadczeni kucharze. Docenią ją osoby, które lubią gotować, ale nie chcą spędzać w kuchni wielu długich godzin.

Chrupiąca pizza — zrobisz ją we własnej kuchni
Chrupiąca pizza — zrobisz ją we własnej kuchni123RF/PICSEL

Jak zrobić pizzę z patelni? Ciasto jak z włoskiej restauracji

Nie musisz obawiać się, że domowa pizza zamieni się w puszystą bułę, która w niczym nie przypomina smakołyków z włoskich trattorii. Ciasto na pizzę bez drożdży umożliwia uzyskanie pysznego i cienkiego spodu, który wzbogacisz dowolnymi dodatkami.

Lista składników:

  • 450 g mąki pszennej,
  • ¾ szklanki chłodnej wody,
  • 1 łyżka oliwy,
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
  • 1 szczypta soli.

Tyle potrzebujesz do zrobienia ciasta. Dodatki wybierz według własnej uznania. Nie zapomnij jednak o sosie pomidorowym do pizzy i hojnej porcji sera, najlepiej mozzarelli

Goście będą zachwyceni takim poczęstunkiem
Goście będą zachwyceni takim poczęstunkiem123RF/PICSEL

Pizza z patelni — przepis krok po kroku

Czas przejść do działania. Szybko przekonasz się, że pizza z patelni to pomysł na prosty obiad, którym z apetytem będą zajadać się wszyscy domownicy.

  1. Składniki na ciasto wymieszaj w dużej misie lub na stolnicy. Wyrabiaj do momentu, aż będzie elastyczne.
  2. Uformuj z niego kulę i odstaw ciasto na pizzę na 20 minut.
  3. W tym czasie przygotuj wybrane dodatki. Papryka, czerwona cebula i podsmażone pieczarki stworzą udaną kompozycję. Do tego szynka, salami albo chorizo? Wybór pozostaw swoim kubkom smakowym.
  4. Ciasto rozwałkuj w taki sposób, aby jego rozmiar odpowiadał patelni.
  5. Dno naczynia wysmaruj równomiernie dwiema łyżkami oleju roślinnego. Delikatnie podgrzej i ułóż ciasto. Nie ustawiaj dużej mocy palnika.
  6. Pizzę smaż na patelni przez 6-8 minut. Gdy spód będzie zarumieniony, obróć na drugą stronę.
  7. Posmaruj sosem pomidorowym i rozłóż wybrane dodatki. Posyp startym serem i przykryj naczynie.
  8. Smaż jeszcze przez 4-5 minut. Gdy ser zacznie się roztapiać, pizza jest gotowa do degustacji.

Po przełożeniu pizzy na talerz udekoruj ją świeżymi listkami bazylii, szpinaku, rukoli albo roszponki. Będzie prezentować się i smakować jeszcze lepiej.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas