Reklama

Reklama

Stambuł do zjedzenia

Bartek Kieżun dociera na styk kontynentów, by przywieźć stamtąd opowieści o Orient Expressie, cesarzu Konstantynie i intrygujących restauracjach, o których wiedzą tylko wybrani. W jego książce "Stambuł do zjedzenia" tytułowe miasto to pełne smaków kulinarne królestwo. A, że już od dawna wiadomo, że najlepsze wyprawy to te bez mapy w ręce, dlatego Bartek w Stambule, czasem kierowany intuicją, czasem zapachem, a czasem poleceniami znajomych, dociera do zakamarków nieznanych turystom i historii zapomnianych nawet przez mieszkańców Stambułu. Oto namiastka tego, co znajdziecie w jego najnowszej książce.

Zupa z soczewicy

Składniki dla: 4 osób

Składniki

  • 50 ml oliwy extra vergine
  • 3 ząbki czosnku
  • Cebula
  • Łyżeczka białego pieprzu
  • Łyżeczka pul biber
  • Łyżeczka kuminu
  • ½ łyżeczki wędzonej papryki
  • Łyżeczka pasty z czarnego czosnku (do kupienia w delikatesach internetowych)
  • 400 g czerwonej soczewicy
  • Litr bulionu warzywnego, drobiowego lub wody

Składniki - do podania

  • Cytryna w ćwiartkach
  • Grubo posiekany koperek

Sposób przygotowania

W garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę. Dorzucamy pokrojone w kostkę cebulę i czosnek. Dodajemy przyprawy i smażymy na niedużym ogniu. Soczewicę przelewamy ciepłą wodą. Dokładamy ją do garnka, smażymy 2-3 minuty, po czym zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości. Prawdziwa gospodyni ze Stambułu przed podaniem przeciera zupę przez sito, ale myślę, że blender też będzie OK. Mercimek çorbası podajemy z koperkiem i odrobiną soku z cytryny, można też polać zupę masłem z pul biber.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje