Stambuł do zjedzenia

Zupa z soczewicy
Zupa z soczewicymateriały prasowe

Zupa z soczewicy

Składniki

  • 50 ml oliwy extra vergine
  • 3 ząbki czosnku
  • Cebula
  • Łyżeczka białego pieprzu
  • Łyżeczka pul biber
  • Łyżeczka kuminu
  • ½ łyżeczki wędzonej papryki
  • Łyżeczka pasty z czarnego czosnku (do kupienia w delikatesach internetowych)
  • 400 g czerwonej soczewicy
  • Litr bulionu warzywnego, drobiowego lub wody

- do podania

  • Cytryna w ćwiartkach
  • Grubo posiekany koperek
4 osób

Sposób przygotowania

Pierogi z bakłażanem
Pierogi z bakłażanemmateriały prasowe

Pierogi z farszem z dymnego bakłażana

Składniki

  • 350 g mąki pszennej
  • 150 ml gorącej wody
  • Łyżeczka soli

- farsz

  • 2 duże bakłażany
  • Mała czerwona papryka
  • Sól
  • Pieprz

- beszamel

  • 40 g masła
  • Czubata łyżka mąki
  • 125 ml tłustego mleka
  • Sól

- do podania

  • 50 g masła
  • Łyżeczka pul biber
  • Jogurt
3 osób

Sposób przygotowania

Ogórki marynowane
Ogórki marynowanemateriały prasowe

Tureckie ogórki marynowane

Składniki

  • Nieduże ogórki (liczba w zależności od wielkości słoika)
  • Cytryna

- marynata

  • Litr wody
  • 100 g soli kamiennej niejodowanej
  • 250 ml octu z białego wina
  • Łyżeczka gorczycy
  • 5 ząbków czosnku
  • Łyżeczka nasion kolendry

Sposób przygotowania

Pilaw ryżowy
Pilaw ryżowymateriały prasowe

Pilaw ryżowy

Składniki

  • 150 g ryżu, najlepiej tureckiego
  • 500 ml wody
  • 30 g masła
  • Sól
  • Nieduża cebula, najlepiej szalotka
  • Garść koperku
  • ½ łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • Skórka starta z cytryny
  • Garść orzeszków piniowych
  • Garść rodzynek

Sposób przygotowania

Turecki chleb
Turecki chlebmateriały prasowe

Turecki chleb

Klopsiki cielęce
Klopsiki cielęcemateriały prasowe

Klopsiki z cielęciny

Składniki

  • 400 g mielonej cielęciny
  • Bułka pszenna
  • Nieduża żółta cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • Łyżeczka kuminu
  • Łyżeczka pul biber
  • Łyżeczka oregano
  • Łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
  • Jajko „zerówka”
  • Oliwa extra vergine
  • Sól
  • Do panierowania: Semolina
4 osób

Sposób przygotowania

materiały prasowe
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?