Stek wołowy w bekonie z sosem z dodatkiem wódki
Męska kuchnia.
Składniki:
- 800 g ziemniaków
- Sól, pieprz
- 150 g śmietany kremówki
- 150 ml mleka
- 4 steki z polędwicy wołowej
- 4 plastry bekonu
- 2 łyżki oleju z orzeszków ziemnych
- 2 szalotki
- 250 ml czerwonego wina
- 100 ml zredukowanego bulionu wołowego
- 50 ml wódki
- 100 ml soku pomidorowegoPrzygotowanie:
Ziemniaki obrać, pokroić w plastry, ułożyć w natłuszczonej żaroodpornej formie, każdą warstwę posypać solą i pieprzem. Zalać śmietaną wymieszaną z mlekiem i zapiekać w 200 st. ok. 25 minut na złoty kolor. Medaliony wołowe owinąć plastrami bekonu, związać szpagatem. Mięso najpierw mocno obsmażyć (na patelni z żaroodpornym uchwytem lub w brytfannie), a następnie wstawić do piekarnika na 9 minut (200 st. C). Mięso zdjąć, zawinąć w folię aluminiową i odstawić. Szalotki obrać i pokroić w drobną kostkę. Do brytfanny, w której było smażone mięso, wlać wino, bulion i szalotki. Gotować, aż ilość płynu zredukuje się o połowę. Dodać wódkę i sok pomidorowy, doprawić solą i pieprzem. Medaliony zanurzyć w sosie. Podawać z gratinem z ziemniaków.