Składniki na 4 porcje: - 750 g ziemniaków, - 600 g selera, - 4 steki wołowe, - 100 g szalotek, - 2 łodyżki zielonej pietruszki, - skórka starta z jednej cytryny, - 2 łyżki oleju, - sól, pieprz, - 200 ml zredukowanego bulionu wołowego, - 1-2 łyżki konfitury z owoców dzikiej róży, - 50 g masła, - 150 g śmietany, - gałka muszkatołowa, - sałata i karambole do dekoracji Przygotowanie: Ziemniaki i selera obrać, umyć, pokroić na małe kawałki i gotować w osolonej wodzie ok 20 minut. Szalotki obrać. Zieloną pietruszkę drobno posiekać i zmieszać ze skórką cytrynową. Na rozgrzanym oleju przesmażyć szalotki przez ok 2-3 minuty, odłożyć je na bok. Następnie obsmażać steki przez 3-5 minut z każdej strony. Doprawić solą i pieprzem. Do pozostałego na patelni tłuszczu wlać zredukowany bulion i dodać konfiturę i gotować 2 minuty na mocnym ogniu. Warzywa odcedzić i odparować. Dodać masło i śmietanę, dobrze ubić, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Puree, steki i szalotki z sosem i zieloną pietruszką nakładać na talerze. Dekorować sałatą i karambolą. Czas przygotowania: 50 minut Jedna porcja zawiera: 2430 kJ/580 kcal