Stosuj olej z orzechów włoskich. Usprawni pracę jelit i oczyści organizm z toksyn

Olej z orzechów włoskich to produkt bardzo zdrowy, który ma właściwości detoksykacyjne. Jego stosowanie wspomaga proces odchudzania i wspiera układ nerwowy. Ponadto olej ten jest świetnym dodatkiem do sałatki, owsianki czy ulubionego koktajlu. Jak stosować olej z orzechów włoskich? Jakie ma znaczenie dla naszego organizmu? Wyjaśniamy.

Olej z orzechów włoskich wspiera odchudzanie i poprawia pamięć
Olej z orzechów włoskich wspiera odchudzanie i poprawia pamięć123RF/PICSEL

  • Olej z orzechów włoskich wspomaga proces odchudzania i reguluje pracę jelit. 
  • Zawarte w orzechach włoskich składniki usprawniają pracę mózgu i poprawiają pamięć.
  • Olej z orzechów włoskich sprawdzi się jako dodatek do naleśników, sałatek czy różnego rodzaju kasz.

Jakie właściwości ma olej z orzechów włoskich?

Olej z orzechów włoskich w swoim składzie ma witaminę K, która odpowiada za prawidłowy proces krzepnięcia krwi. Jest ona cenna szczególnie dla osób, które mają problem z częstymi krwotokami, na przykład z nosa. Oprócz tego wzmacnia kości i bierze udział w przemianie wapnia. Pierwiastek ten jest elementem budulcowym kości i zębów. Podobnie jak witamina K, bierze udział w procesie krzepnięcia krwi. Oba składniki uzupełniają się nawzajem, dlatego warto zadbać o ich odpowiednie stężenie.

Olej z orzechów włoskich na odchudzanie

Spożywanie oleju z orzechów włoskich wspomaga proces odchudzania
Spożywanie oleju z orzechów włoskich wspomaga proces odchudzania123RF/PICSEL

Produkt ten zalecany jest osobom przebywającym na diecie, gdyż jego spożywanie usprawnia pracę jelit. Olej z orzechów włoskich obniża poziom złego cholesterolu i poprawia przemianę materii. Należy jednak uważać z jego ilością, gdyż jedna łyżeczka zawiera nawet 88 kalorii. Dlatego stosując go do ulubionych potraw, monitoruj spożywaną ilość. Nieprzetworzone orzechy włoskie natomiast pomagają w regulacji i utrzymaniu wagi. Mała garstka tego smakołyku skutecznie zmniejsza uczucie głodu.

Wsparcie układu nerwowego

Olej z orzechów włoskich, dzięki zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych, wspiera pracę układu nerwowego. Najwięcej jest kwasów omega-3, które mają pozytywny wpływ na sprawność umysłową. Dodatkowo składnik ten pomaga przeniknąć ważnym elementom odżywczym do komórek nerwowych. Kwas ten jest szczególnie istotny dla osób starszych, gdyż komórki z wiekiem obumierają. Dzięki nasyceniu mózgu kwasami omega-3, regenerują się one i mogą zostać ponownie wykorzystane do pracy.

Ochrona układu sercowo-naczyniowego

Olej z orzechów włoskich korzystnie wpływa na pracę serca
Olej z orzechów włoskich korzystnie wpływa na pracę serca123RF/PICSEL

Spożywanie oleju z orzechów włoskich zaleca się osobom z problemami kardiologicznymi. Dlaczego? Dzięki zawartości tłuszczy wielonasyconych, potasu czy magnezu, praca układu sercowo-naczyniowego jest wydajniejsza. Składniki te wpływają na regularną pracę mięśnia sercowego, obniżając ryzyko wystąpienia zawału. Systematyczne spożywanie orzechów włoskich w różnej postaci, korzystnie wpływa na profil lipidowy i obniża ciśnienie krwi.

Właściwości oczyszczające organizm

Częste spożywanie oleju z orzechów włoskich przyczynia się do usunięcia z organizmu toksycznych substancji. Zawarta w produkcie witamina E jest silnym antyoksydantem, który zapobiega rozwojowi stresu oksydacyjnego. Wynika on z obecności zbyt dużej ilości wolnych rodników. Cząsteczki te powodują szybsze starzenie się cery i powstawanie zmarszczek. Mogą one powodować również rozwój miażdżycy lub nowotworu.

Jak stosować olej z orzechów włoskich?

Olej z orzechów włoskich jest świetnym dodatkiem do sałatek czy potraw
Olej z orzechów włoskich jest świetnym dodatkiem do sałatek czy potraw123RF/PICSEL

Olej z orzechów włoskich ma wyrazisty i głęboki smak. Nadaje się do sałatki, koktajlu czy owsianki. Produkt ten sprawdzi się też jako dodatek do codziennych dań, gdyż podkreśli ich wykwintność. Niektórzy wykorzystują ten olej do słodkich deserów i ciast, ponieważ ma posmak słonego karmelu. Pamiętaj jednak, że składniki odżywcze utrzymują się wyłącznie w przypadku stosowania oleju orzechowego na zimno. Ponadto podczas smażenia, jego smak zamienia się w gorzki i traci swoje walory.

„Zdrowie na widelcu”: Warzywa strączkowe. Garść soi zawiera tyle białka co trzy jajkaPolsat Cafe

Zobacz też:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas