Reklama

Reklama

Strogonow z indyka

Wyśmienity pomysł na pożywny obiad!

Składniki

  • 50 dag fileta z indyka
  • 2 cebule
  • 40 dag małych pieczarek
  • 2 pomidory
  • 2 ogórki kwaszone

Składniki

  • 1 i 1/2 szkl. bulionu,
  • 1 łyżeczka mąki
  • 4–5 łyżek śmietany 12 proc.
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • słodka i ostra papryka
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

1. Filet z indyka opłucz, osusz, pokrój w paseczki. Cebule obierz, potnij na cienkie cząstki. Pieczarki oczyść, ew. opłucz i wytrzyj. Grzyby pokrój na kawałki. 

2. W garnku rozgrzej olej. Zrumień na nim mięso. Oprósz je solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką. Wyjmij. Na tym samym tłuszczu podsmaż cebule i pieczarki. Ponownie włóż mięso. Oprósz całość mąką. Dołóż koncentrat. Krótko zasmaż. Podlej bulionem. Duś pod przykryciem ok. 25 minut. 

3. Ogórki kwaszone grubo zetrzyj. Pomidory oczyść z pestek, miąższ pokrój w kosteczkę. Gulasz wymieszaj z pomidorami i ogórkami. Wlej śmietanę. Przypraw do smaku solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką. Udekoruj, np. listkami majeranku. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje