Strucla drezdeńska

Klasyczny przepis.

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL

- 80 dag rodzynek,
- 20 dag rozkruszonych słodkich migdałów,
- 1 kg mąki,
- 2 jajka,
- 10 dag drożdży,
- trochę mleka,
- 30 dag masła,
- szczypta soli,
- owoce (np. brzoskwinie z puszki),
- 15 dag cukru,
- cukier puder do posypania strucli,
- trochę masła,
- tłuszcz i mąka do foremki

Przygotowanie:

Z podanych składników przygotować elastyczne ciasto drożdżowe i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Następnie ostrożnie "wcisnąć" w ciasto migdały oraz opłukane rodzynki i ponownie odstawić. Owoce osączyć, pokroić w kostkę. Gdy ciasto podrośnie, zarobić je, rozwałkować. Ułożyć na nim owoce, uformować struclę (zwinąć w rulon). Pozostawić na 10 minut, aż ciasto nieco podrośnie. Przygotować dwie foremki (z tej ilości ciasta wychodzą dwie strucle) o wymiarach ok. 12 x 40 cm. Przełożyć strucle. Włożyć je do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st. C i piec ok. 60 minut. zaraz po wyjęciu z piekarnika struclę posmarować stopionym masłem, posypać cukrem pudrem.

Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas