Strucla drezdeńska
Klasyczny przepis.

Składniki:
- 80 dag rodzynek, - 20 dag rozkruszonych słodkich migdałów, - 1 kg mąki, - 2 jajka, - 10 dag drożdży, - trochę mleka, - 30 dag masła, - szczypta soli, - owoce (np. brzoskwinie z puszki), - 15 dag cukru, - cukier puder do posypania strucli, - trochę masła, - tłuszcz i mąka do foremki
Przygotowanie:
Z podanych składników przygotować elastyczne ciasto drożdżowe i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Następnie ostrożnie "wcisnąć" w ciasto migdały oraz opłukane rodzynki i ponownie odstawić. Owoce osączyć, pokroić w kostkę. Gdy ciasto podrośnie, zarobić je, rozwałkować. Ułożyć na nim owoce, uformować struclę (zwinąć w rulon). Pozostawić na 10 minut, aż ciasto nieco podrośnie. Przygotować dwie foremki (z tej ilości ciasta wychodzą dwie strucle) o wymiarach ok. 12 x 40 cm. Przełożyć strucle. Włożyć je do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st. C i piec ok. 60 minut. zaraz po wyjęciu z piekarnika struclę posmarować stopionym masłem, posypać cukrem pudrem.