Strudel z ciasta francuskiego z kiszoną kapustą
Z mrożonego ciasta francuskiego.

Składniki:
- Pół czerwonej papryki
- Por
- 2 łyżki oleju
- 580 ml kapusty kiszonej
- Kilka owoców jałowca
- Listek laurowy
- Sól, cukier
- 1 jajko
- 1 łyżka mleka
- Opakowanie ciasta francuskiego (mrożonego)
- 2 łyżki kminku
Przygotowanie:
Paprykę i pora drobno pokroić usmażyć na oleju, dodać kapustę, jałowiec i liść laurowy. Wlać 50 ml wody. Dusić 15 minut. Doprawić sola i cukrem.
Jajko rozdzielić, żółtko roztrzepać z mlekiem. Ciasto rozwałkować, umieścić na wyłożonej papierem blasze, ułożyć na nim kapustę, brzegi posmarować, żółtkiem i zawinąć. Posmarować żółtkiem i posypać kminkiem. Piec 35 minut w 200 st. C.