Sufleciki z pieczarkami
Prosty i tani przepis.
Składniki:
- 1 duży kalafior
- 10 dag pieczarek
- 1 łyżeczka masła
- 30 dag sera typu feta
- 4 jajka
- 10 dag startego parmezanu
- 10 dag tartej bułki
- 2 plastry wędliny drobiowej
- gałka muszkatołowa l
- szczypta curry
- sól, pieprz
- trochę masła do foremek
- posiekany koperek do dekoracji
Przygotowanie:
1. Kalafior oczyść, umyj, podziel na różyczki. Wrzuć je do garnka z posolonym wrzątkiem. Gotuj ok. 15 minut. Odcedź, przełóż na sitko i pozostaw tak, aż dobrze ocieknie. W tym czasie pieczarki oczyść, pokrój na małe kawałeczki. Usmaż na rozgrzanym maśle.
2. Odłóż kilka różyczek kalafiora, resztę, zanim wystygnie, rozgnieć na pastę. Wymieszaj ją z pieczarkami i pokruszoną fetą. Dodaj jajka i starty parmezan. Wsyp tartą bułkę. Utrzyj. Przypraw do smaku gałką muszkatołową, curry, solą oraz pieprzem. Wędlinę posiekaj.
3. Masę wymieszaj z różyczkami kalafiora i wędliną. Przełóż do foremek posmarowanych masłem. Wierzch wyrównaj łyżką. Piecz ok. 25 minut w temperaturze 190 °C. Gotowe danie udekoruj koperkiem.